Polonezii nu tolerează putinismul: Roger Waters, declarat simbolic drept "persona non grata" de autoritățile locale din Cracovia


Polonezii nu tolerează putinismul: Roger Waters, declarat simbolic drept "persona non grata" de autoritățile locale din Cracovia

Orașul polonez Cracovia l-a declarat persona non grata pe cofondatorul Pink Floyd, Roger Waters, din pricina opiniilor acestuia despre războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei. Waters trebuia să susțină două concerte la Cracovia anul viitor, dar au fost recent anulate pe fondul reacțiilor vehemente ale cetățenilor în raport cu acesta. 

Consiliul local a adoptat ieri în unanimitate o rezoluție "cu privire la recunoașterea persoanelor care susțin regimul de la Kremlin ca persona non grata în Cracovia", relatează Agenția Poloneză de Presă (PAP). Waters a fost singura persoană menționată în document.

"Având în vedere atacul criminal al Rusiei contra Ucrainei, precum și ieșirea la lumină a crimelor de război comise de soldații ruși, consilierii își exprimă indignarea față de tezele și declarațiile făcute de domnul Roger Waters legate de invazia rusă asupra Ucrainei", se precizează în document. 

De asemenea, în document se menționează că, în calitate de oraș partener al orașelor ucrainene Liov și Kiev, Cracovia "are datoria specială de a lua o poziție împotriva promovării dezinformării care defăimează națiunea ucraineană".

În timpul turneului său actual, Waters l-a inclus pe președintele SUA, Joe Biden, într-un montaj al "criminalilor de război". El a declarat pentru CNN că Biden a "alimentat focul din Ucraina" și ar trebui, în schimb, să-l încurajeze pe omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, "să negocieze" încheierea războiului, conflict care, în opinia artistului, are drept cauză "împingerea NATO până la granița cu Rusia".

Waters i-a scris apoi soției lui Zelenski, Olena, pentru a-i transmite că soțul ei "a fost de acord cu forțe totalitare, antidemocratice… ale naționalismului extrem" care "au depășit orice număr de linii roșii stabilite destul de clar de Federația Rusă… și în consecință… ați pus țara pe calea acestui război dezastruos".

La începutul acestei luni, după ce s-a anunțat că Waters va susține două concerte în aprilie 2023 pe Arena Tauron din Cracovia, aflată în proprietatea autorităților locale, consilierul local Łukasz Wantuch a început o campanie pentru a opri desfășurarea concertelor.

Sâmbăta trecută, datele concertelor programate a se desfășura în Cracovia au dispărut de pe site-ul lui Waters, iar Tauron Arena a confirmat că  evenimentele în cauză au fost anulate. Cu toate acestea, în timp ce Tauron Arena spune că staff-ul cântărețului e cel ce a luat decizia, Waters a negat acest lucru, spunând că este victima "cenzurii draconice".

Duminică, ca răspuns la criticile conform cărora a lansat un apel împotriva războiului ce a fost adresat Olenei Zelenska, dar nu și lui Vladimir Putin, Waters a publicat o scrisoare deschisă către președintele rus.

Muzicianul i-a cerut lui Putin să declare că Rusia "nu mai are niciun interes teritorial în afară de securitatea populațiilor vorbitoare de rusă din Crimeea, Donețk și Lugansk" și să accepte o pace negociată care stabilește "neutralitatea pentru o Ucraină suverană".

Vorbind ieri, un alt consilier municipal, Włodzimierz Pietrus, a spus că, deși concertele lui Waters au fost împiedicate a se desfășura, rezoluția era necesară pentru a preveni orice repetare a unei astfel de situații. Totuși, documentul nu are valoare juridică pentru a împiedica pe cineva să viziteze sau să efectueze spectacole în oraș, notează PAP. (sursa: Notes from Poland)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.