Sabotarea gazoductelor Nord Stream. O agenție ucraineană furnizează date-cheie cu privire la magnitudinea exploziei din Marea Baltică


Sabotarea gazoductelor Nord Stream. O agenție ucraineană furnizează date-cheie cu privire la magnitudinea exploziei din Marea Baltică

Pe 26 septembrie, o explozie provocată de om ce echivalează cu utilizarea a aproximativ 700 de kilograme de dinamită a afectat gazoductele Nord Stream și Nord Stream 2 din Marea Baltică, arată o analiză aprofundată a datelor seismice ce a fost realizată de Centrul Principal pentru Control Special al Agenției Spațiale de Stat a Ucrainei. 

Agenția a analizat date seismice, furnizate de Organizația Tratatului de Interzicere Completată a Testelor Nucleare, confirmând că semnalele seismice au fost înregistrate pe 26 septembrie, acestea provenind din Marea Baltică.

Experții au analizat semnalele seismice înregistrate pe canalele stațiilor FINES (Finlanda) și NORSAR (Norvegia).

Monitorizarea seismică a permis localizarea sursei semnalului.

Agenția ucraineană spune că a fost un "semnal de origine artificială, cu o capacitate estimată ce echivalează cu aproximativ 700 kg de TNT".

Marți au fost confirmate trei scurgeri din gazoductele Nord Stream 1 (două) și Nord Stream 2 (una). Cu puțin timp înainte de a fi detectată scurgerea de gaz, au avut loc explozii subacvatice.

UE a spus că scurgerile din ambele conducte de gaz au fost rezultatul acțiunilor deliberate ale unei părți care nu a fost încă identificată.

Ministerul britanic al Apărării consideră că Rusia ar putea fi cea care și-a aruncat în aer propriile conducte de gaz din Marea Baltică folosind drone subacvatice. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.