Există "șoșoci" și în Parlamentul Poloniei. Cum se încearcă alimentarea unui conflict între polonezi și refugiații ucraineni. Propaganda Kremlinului profită de situație, rostogolind intens narativele toxice


Există "șoșoci" și în Parlamentul Poloniei. Cum se încearcă alimentarea unui conflict între polonezi și refugiații ucraineni. Propaganda Kremlinului profită de situație, rostogolind intens narativele toxice

Emisiunea 60 de minute a principalului canal de televiziune deținut de Kremlin, Russia-1, a scos în relief o declarație anti-ucraineană a unui parlamentar polonez din partidul extremist Konfederacja, ne referim la Grzegorz Braun (foto 1).

"Cetățenii care nu sunt de acord cu acțiunile Guvernului cred că măsurile de sprijin pentru Ucraina le lovesc buzunarele. Ei cer autorităților să înceteze să-și mai mușamalizeze furturile prin ajutorul acordat Ucrainei", a comentat propagandista de la Kremlin Olga Skabeyeva cu privire la declarațiile parlamentarului polonez.

Parlamentarul partidului Konfederacja a participat recent la o demonstrație împotriva "ucrainizării Poloniei". În pasajul citat de trompetele Kremlinului, Braun spune: "Opriți depolonizarea Poloniei! Esența este ca Polonia să fie poloneză! Asta este ceea ce vrem să exprimăm!".

Folosirea de către propaganda rusă a cuvintelor parlamentarului polonez a fost comentată pe Twitter de ministrul Sănătății din Polonia. "După cum puteți vedea, deputatul Braun nu este doar o amenințare pentru sănătatea umană prin agresiunea sa anti-vaccin. Astăzi, la televiziunea rusă, el devine un partizan al lui Putin, distrugând Ucraina independentă și pacea în Europa", a scris Adam Niedzielski. (sursa: AICI)

Abordarea parlamentarului extremist din Polonia este similară cu cea a senatoarei ex-AUR Diana Șoșoacă, care încearcă din răsputeri în ultima vreme să alimenteze un conflict între români și refugiații ucraineni, așa cum puteți vedea AICI, într-un video postat pe platforma Tik Tok. 

Amintim în acest context că un alt atac propagandist al Kremlinului la care a participat și partidul extremist Konfederacja s-a axat pe cazul unui incident de la începutul lunii mai, când un bărbat a murit după ce a fost înjunghiat în timpul unei lupte pe Nowy Świat, o stradă din centrul Varșoviei.

Într-un videoclip în care a fost surprins atacul, s-au auzit voci care vorbeau în ucraineană. Cu toate acestea, era clar că veneau din spatele camerei. Însă, unii utilizatori ai rețelelor sociale au susținut – fără nicio dovadă – că atacul a fost comis de ucraineni.

Această narațiune a fost imediat preluată de partidul parlamentar extremist Konfederacja. Liderii săi au susținut conferințe de presă în care au dat vina pe străini pentru producerea incidentului și au susținut că acesta este rezultatul politicilor de imigrare ale Guvernului PiS.

"Străinii au înjunghiat un polonez care încerca să apere o femeie", a scris Robert Winnicki, deputat al partidului Konfederacja.

"În ultimele luni, imigranții care lucrează ca șoferi în Varșovia au comis zeci de violuri... Politica de imigrare în masă urmată de PiS are efecte <<occidentale>>", a continuat acesta. 

Chiar și înainte de a primi milioane de ucraineni care au fugit și fug de războiul declanșat de Kremlin, Polonia avea una dintre cele mai mari rate de imigrație din UE. Timp de patru ani consecutivi, Polonia a eliberat mai multe permise de primă ședere cetățenilor din afara UE decât oricare alt stat membru. Majoritatea acestor sosiri au fost tot din Ucraina.

Konfederacja a protestat de mult împotriva acestui aflux. În 2019, Winnicki a avertizat că "Guvernul, prin deschiderea țării către imigrația în masă, repetă calea catastrofală a Occidentului". El a adăugat că "menținerea coeziunii culturale, etnice și religioase este cea mai importantă provocare pentru națiunea noastră".

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, Konfederacja a fost singurul partid din Parlament care s-a opus măsurilor menite să sprijine refugiații, cărora susține că li se acordă "privilegii" inechitabile în detrimentul polonezilor.

O altă figură proeminentă, Jerzy Kwaśniewski, șeful organismului juridic ultraconservator Ordo Iuris, a răspuns și el incidentului recent din Varșovia avertizând că Polonia urmează calea altor țări europene.

Polonia trebuie să aibă "aibă o politică de toleranță zero și corectitudine politică zero, căci în caz contrar se va produce o alunecare către zone interzise și tolerarea violenței", a scris Kwaśniewski pe Twitter, a cărei organizație a condus campanii influente împotriva "ideologiei LGBT" și în favoarea înăspririi legii avortului. 

Cu toate acestea, ulterior au apărut informații că, de fapt, autorii atacului din zona Nowy Świat erau polonezi. Acest lucru a fost confirmat de poliție și procurori, care au dezvăluit numele și imaginile celor doi bărbați – ambii polonezi – pe care îi căutau sub suspiciunea că ar fi comis crima.

Stanisław Żaryn, purtător de cuvânt al ministrului-coordonator al serviciilor speciale poloneze, a remarcat că dezinformarea inițială din jurul incidentului a fost menită să "urmărească interesele politice ale Kremlinului" prin exploatarea "emoțiilor din societate" pentru a crea "haos informațional" și "ostilitate între polonezi și ucraineni".

Żaryn nu a numit persoane și grupuri specifice responsabile pentru răspândirea unei astfel de dezinformari. Criticii lui Ordo Iuris și ai Konfederacja i-au acuzat în trecut că propagă tezele Kremlinului și chiar că primesc finanțare rusă, dar nu există dovezi ale unor astfel de legături și ambele organizații neagă acest lucru.

După ce a reieșit că autorii incidentului de la Varșovia ar fi probabil polonezi, Kwaśniewski și-a șters tweet-ul și a susținut și că nu a dat niciodată vina pe străini pentru atacul în cauză. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.