Elon Musk își continuă delirul: după ce a recomandat Ucrainei să cedeze Crimeea pe tavă Rusiei, acum recomandă Taiwanului să devină o ”zonă de administrare specială” a Chinei comuniste


  • ACP
  • Oct 8, 2022 18:00
  • 1364
Elon Musk își continuă delirul: după ce a recomandat Ucrainei să cedeze Crimeea pe tavă Rusiei, acum recomandă Taiwanului să devină o ”zonă de administrare specială” a Chinei comuniste

La puțin timp după ce a recomandat încheierea războiului din Ucraina prin anexarea Crimeei la Rusia, înfuriind crunt Kievul și susținătorii luptei împotriva invadatorilor ruși, Elon Musk lovește iar, recomandând ca Taiwanul să devină o „zonă de administrare specială” a Chinei, similară cu Hong Kong-ul. 

„Recomandarea mea ar fi să găsim o zonă administrativă specială pentru Taiwan, care să fie rezonabil de acceptabilă, chiar dacă probabil asta nu îi va face pe toți fericiți”, a declarat Musk pentru Financial Times, într-un interviu publicat vineri (sursa AICI). 

Taiwanul a afirmat, timp de zeci de ani, că este o țară independentă, în timp ce Beijingul susține că Taiwanul este doar o parte a Chinei asupra căreia trebuie să își restabilească controlul, amenințând în repetate rânduri cu invazia insulei care își afirmă independența.

Pe de alta parte, Hong Kong-ul este o zonă administrativă specială care pretinde că își gestionează politica singură, deși în ultimii ani s-a văzut clar că Beijingul are un control strict în acesta zonă, în special după adoptarea unei legi pentru securitate națională care pedepsește cetățenii pentru disidența împotriva Beijingului. 

Știind prea bine toate acestea, Musk a adăugat că „este posibil, de fapt, că ei (Taiwanul – n. red.) să poată obține un aranjament care este mai blând decât cel cu Hong Kong”. 

E greu de înțeles de ce face Elon Musk aceste declarațîi favorabile Rusiei și Chinei și merge chiar mai departe de atât, începând să reducă susținerea armatei Ucrainei prin rețeaua să de comunicații Starlink (sursa AICI). 

Ar fi o explicație mult prea simplă dacă s-ar crede că în cazul susținerii Chinei împotriva intereselor Taiwanului și chiar ale Statelor Unite e vorba doar de protejarea fabricii Tesla din Shanghai, dar oricare ar fi cauza este clar că, dintr-o dată, miliardarul devine dintr-un susținător al lumii libere împotrivă Axei Răului, un chibiț răuvoitor trecut de partea defetiștilor.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.