Violarea spațiului aerian al R.Moldova de către rachetele rusești purtătoare de moarte constituie un pericol iminent pentru cetățeni și pentru securitatea statului. Cum ar trebui să reacționeze puterea de la Chișinău


Violarea spațiului aerian al R.Moldova de către rachetele rusești purtătoare de moarte constituie un pericol iminent pentru cetățeni și pentru securitatea statului.  Cum ar trebui să reacționeze puterea de la Chișinău

Violarea spațiului aerian al R.Moldova cu rachete rusești de croazieră e în contradicție flagrantă și sfidătoare cu dreptul internațional. Convocarea ambasadorului rus la ministerul de Externe este, mai degrabă, o măsură protocolară în asemenea situații, dar nu una suficientă. 

Gravitatea cazului și a situației create de către Federația Rusă obligă actuala guvernare să reacționeze cu promptitudine, în acest scop declanșând mecanismele bilaterale și multilaterale existente de cooperare cu organizațiile europene și internaționale – OSCE, UE, ONU și NATO, cu atât mai mult cu cât la New York e încă în derulare Adunarea Generală a Națiunilor Unite. 

În egală măsură e necesar să se purceadă și la alte acțiuni concrete, menite să stopeze sentimentul de impunitate al Federației Ruse. De mult era timpul ca ministerul de Externe să insiste pe reducerea considerabilă a numărului diplomaților ruși la Chișinău (actualmente 30) și aducerea lui la un număr egal cu cel al diplomaților noștri la Moscova ( 8 ), principiul reciprocității fiind stabilit în Convenția de la Viena din 1961 cu privire la relațiile diplomatice. 

Odată cu declanșarea războiului barbar rusesc împotriva Ucrainei unica sursă de aprovizionare cu combustibil a armatei ruse de ocupație din Transnistria se face cu acordul Chișinăului și cu tranzitarea teritoriului dintre Prut și Nistru. De ce nu punem în aplicare această oportunitate extraordinară? 

Din păcate sunt încă foarte multe măsuri care ar fi trebuit să fie aplicate față de Federația Rusă de către autoritățile de la Chișinău, printre care lichidarea rețelelor serviciilor secrete rusești, infiltrate în toate instituțiile statului și a partidelor politice, clarificarea "statutului diplomatic" a numeroaselor ONG-uri, organizații cultural-lingviste și patriotice pentru promovarea "valorilor" a tot ce înseamnă "Russkii Mir/Lumea Rusească" ș.a.

Noi înșine trebuie să facem ordine la noi acasă, să nu așteptăm ca alții să vină să o facă, să avem suficientă demnitate și verticalitate politică, nu de alta, dar cei cu rachetele de croazieră ar putea să considere pe bune că Republica Moldova face parte din "Russkii Mir"!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.