Relațiile poliamoroase au fost recunoscute legal de o instanță din New York


  • ACP
  • Oct 11, 2022 19:42
  • 892
Relațiile poliamoroase au fost recunoscute legal de o instanță din New York

O instanță din New York a creat precedentul pentru recunoașterea legală a relațiilor cu mai mulți parteneri într-un caz privind locuirea într-un apartament cu chiria stabilizată de autoritățile locale din marele oraș american.  

Astfel, judecătoarea Karen May Bacdayan de la Curtea Civilă din New York a considerat că protecția juridică a relațiilor între persoane de același sex nu ar trebui să se limiteze la două persoane și că poate fi foarte bine asigurată și în cazul relației dintre trei persoane.  

Cei trei bărbați în cauza sunt Scott Anderson, care a murit în 2021, Markyus O’Neill, care locuia cu Anderson în apartament și partenerul de viață al lui Anderson, Robert Romano, care locuia într-o altă locație.  

Îndată ce a murit Anderson, O’Neill a fost forțat să renunțe la apartamentul cu chirie stabilizată, deoarece, potrivit proprietarului, el nu era "nimic mai mult decât un coleg de cameră", iar "partenerul de viață de 25 de ani" al lui Anderson a fost Romano, care locuia în altă locație.

Judecătoarea Bacdayan a luat însă o decizie favorabilă lui O'Neill, pe 23 septembrie, declarând că cei trei bărbați ar fi constituit o "relație asemănătoare familiei". Explicând de ce a luat aceasta decizie, judecătoarea a menționat cazul Braschi c. Stahl Asocs. Co. din 1989, în care "curtea de Apel din New York a devenit prima instanță de apel americană care a recunoscut că "o relație netradițională, de două persoane, de același sex, angajată, asemănătoare familiei, are dreptul la recunoaștere legal, iar membrul netradițional al familiei are dreptul să primească protecție împotriva evacuării", a scris Bacdayan. 

"Deciziile de acest fel deschid ușa pentru luarea în considerare a altor constructe relaționale; și poate a sosit timpul (pentru asta - n.red.)", a mai spus ea în motivarea deciziei, adăugând și că definiția familiei s-a "modificat considerabil" în ultimele decenii.

Răspunzând hotărârii judecătoarei Bacdayan, președintele Consiliului de Cercetare a Familiei, Tony Perkins, a avertizat zilele trecute că aceasta "a dat, în esență, binecuvântarea New York-ului pentru uniunile poliamoroase, în decizia ei din septembrie". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.