Ucraina trebuie să se pregătească pentru perioada de după victoria împotriva Rusiei. ”Pachetul de victorie ucraineană”: o conversație cu Yaroslav Hrytsak, doctor în istorie. Ce se va întâmpla cu criminalii și colaboraționiștii Rusiei


Ucraina trebuie să se pregătească pentru perioada de după victoria împotriva Rusiei. ”Pachetul de victorie ucraineană”: o conversație cu Yaroslav Hrytsak, doctor în istorie. Ce se va întâmpla cu criminalii și colaboraționiștii Rusiei

În prezent, Ucraina nu ar trebui doar să dezvolte, în mod activ, un plan pentru înfrângerea invadatorilor ruși, ci să se și gândească la problemele de ordin tehnic și juridic pe care le va ridica victoria împotriva Rusiei, atât pe arena internațională cât și pe cea internă. 

„Cred că ar trebui să dezvoltăm în mod activ un proiect pentru victoria noastră. Trebuie să promovăm suficient de mult acest proiect pentru a-l aduce în Occident. Când va veni timpul ca Rusia să se predea, ea va încerca să dicteze condițiile capitulării. Când se va discuta despre aceste condiții, trebuie neapărat să răsune o voce ucraineană puternică”, explică Yaroslav Hrytsak, istoric și publicist ucrainean, profesor la Universitatea Catolică din Ucraina, pentru KyivPost.

”A fi pro-rus înseamnă aproape același lucru cu a nu te spăla pe dinți”

În prezent, vocea Kremlinului în Occident a început să slăbească rapid. Fondurile uriașe care au fost investite în propaganda rusă din străinătate s-au pierdut aproape complet și irevocabil. La urma urmei, propaganda funcționează atunci când este însoțită și confirmată de realitate. Iar realitatea de acum este că Rusia a declanșat o invazie sângeroasă la scară largă a teritoriului Ucrainei.

”Propaganda rusă nu mai poate convinge. Deocamdată, a fi pro-rus înseamnă aproape același lucru cu a nu te spăla pe dinți dimineața. Astăzi, propaganda rusă care operează pe teritoriul Federației Ruse se amplifică prin intermediul consumului gospodăresc. O întrebare este dacă ea mai funcționează în teritoriile ucrainene recent ocupate. Acest lucru nu este încă cunoscut cu siguranță, totuși, presupun că propaganda rusă a încetat complet să funcționeze în Ucraina. Putin a distrus roadele propagandei sale cu rachete rusești”, a spus Hrytsak.

Situația era cu totul alta în urmă cu opt ani, când Rusia a anexat Crimeea și a ocupat teritoriile din estul Ucrainei, revărsând o susținută și agresivă propagandă pro-rusă. Treptat, acest lucru a șters identitatea națională din mintea cetățenilor ucraineni care au rămas să trăiască în ocupație. Cu toate acestea, problema recuperării și restabilirii acestei identități după eliberarea teritoriilor nu este de o importanță capitală în acest moment. La urma urmei, problema nu poate fi rezolvată rapid. Inevitabil, procesul de recuperare va avea loc treptat și în principal datorită schimbării generațiilor. 

Catharsis: sistemul judiciar și comisia adevărului în teritoriile eliberate de sub ocupația rusească 

Potrivit istoricului Yaroslav Hrytsak, după eliberarea zonelor care au fost ocupate de trupele rusești, în primul rând este necesar să se creeze o instanță de justiție. Apoi vor fi identificați cu acuratețe infractorii și vor fi duși în fața justiției. În plus, ar trebui introduse restricții privind drepturile tuturor celor care au participat la organismele guvernamentale impuse de Rusia pe teritoriul Ucrainei. Potrivit profesorului, de exemplu, instanța le poate retrage celor în cauză dreptul de a ocupa funcții în orice instituții guvernamentale, existând și posibilitatea de a le interzice să participe la alegeri pentru o perioadă de cel puțin 10 ani.  

Al doilea pas ar trebui să fie înființarea unei Comisii pentru Adevăr și Reconciliere, așa cum s-a întâmplat în Africa de Sud, în 1996. Această comisie a fost angajată în investigarea crimelor politice din perioada Apartheid-ului. Potrivit lui Hrytsak, acesta ar trebui să fie un proces de probă. Infractorului i se dă de ales – închisoare sau comisie. Dacă o alege pe cea din urmă, trebuie să-și mărturisească toate crimele în fața victimelor și a presei.

”Ceea ce se numește Catharsis trebuie să se întâmple. Adică trebuie să existe ceva pentru ca toți cei responsabili să înțeleagă ce s-a întâmplat cu adevărat. Iar justiția ar trebui să se facă exclusiv în cadrul legii”, subliniază Hrytsak.

(Istoricul și publicistul Yaroslav Hrytsak)

Cum prevenim instalarea unui regim autoritar și răbufnirea unui război civil după victoria Ucrainei în războiul cu Rusia 

Știm cu siguranță că mulți oameni care au poziții pro-ucrainene au rămas în continuare să locuiască în teritoriile ocupate în acest an. În același timp, nimeni nu-i va împiedica pe cei care au opinii pro-ruse să plece împreună cu trupele Rusiei. Cu toate acestea, potrivit lui Hrytsak, alți cetățeni pot fi atrofiați politic. La urma urmei, aceștia pot accepta orice conducere politică care se dovedește a fi puternică. Însă ceea ce contează nu este doar puterea conducerii politice, ci eficiența acesteia. 

”Avem nevoie de un guvern care să poată face reforme politice și economice. Presupun că investițiile uriașe în reconstrucție vor fi direcționate către regiunile eliberate de sub ocupația rusească. Și acolo unde sunt investiții, sunt oportunități, dar și tentații uriașe. În Occident se discută deja condițiile în care Ucraina va primi acești bani. Până la urmă, oficialii occidentali văd deja pericolul sub forma corupției și a oligarhilor”, explică publicistul.

Prin urmare, acum este important să se formeze un „Pachet de victorie” – o listă de măsuri care să asigure prosperitatea Ucrainei în viitor și să reducă riscurile dezvoltării conflictelor interne, precum și riscul apariției unui regim autoritar.

„Mi-e teamă că, după victorie, societatea ucraineană se va confrunta cu o dispută mai acută – cine a făcut mai mult de dragul victoriei. La urma urmei, toată lumea știe că victoria are mulți părinți, iar înfrângerea are unul. Și când alegătorii vor începe să lupte, o vor face pentru cei care au făcut mai mult și sunt mai puțin de vină”, punctează Yaroslav Hrytsak.

Un exemplu izbitor de încurajare și incitare a unui astfel de conflict intern este rezultatul războiului greco-persan. Când un mic trib de greci a învins imensul imperiu al perșilor și a fost foarte mândru de el. Cu toate acestea, la 20 de ani după aceea, a început războiul grecesc dintre Atena și Sparta. A durat mai mult și a fost mai violent decât războiul cu perșii.

„A câștiga un război nu înseamnă deloc sfârșitul războiului. Și victoria poate duce la războaie civile, războaie în jurul modului în care ne vedem viitorul. Cred că este deja necesar să lucrăm pentru a preveni așa ceva”, subliniază doctorul în Științe Istorice. Prin urmare, problemele tehnice precum formarea de noi proiecte politice – care ar putea reprezenta o adevărată contrapondere la președintele Volodymyr Zelensky – sunt acum deosebit de importante.

”Zelensky, care merită tot respectul, trebuie să aibă o contrapondere politică, altfel vor fi din nou amenințări la adresa regimului autoritar. Vreau ca, în sfârșit, Ucraina să aibă un sistem bipartit și ca acesta să existe permanent. Pentru că noi nu am avut partide care să dureze mai mult de 10 ani. În această situație, conflictele sunt inevitabile, dar pentru ca acestea să nu degenereze într-o confruntare civilă acută, avem nevoie de un paratrăsnet – o luptă politică normală în societate”, spune Hrytsak.Este posibil să se creeze un sistem de contrapondere a sistemelor politice, în primul rând, datorită reformei judiciare. E nevoie de un sistem independent nu doar de ingerința autorităților, ci în general independent de oricine altcineva.

„Deși nu este cazul, nu văd cum va avea Ucraina energia necesară pentru a ne reface și reconstrui țara. După cum îmi spun economiștii, 75% din rentabilitatea investiției în Ucraina vine de la oameni care abia sunt la început de drum în afaceri. Statul trebuie să creeze condiții pentru antreprenori. În schimb, vedem că, recent, autoritățile au făcut multe pentru a face antreprenoriatul periculos, a conchis Hrytsak.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.