Electricitatea din România va fi vândută R.Moldova la prețul de 450 lei / MW. Consumatorii casnici din România plătesc între 680 și 800 lei / MW. Cum s-a ajuns aici


Electricitatea din România va fi vândută R.Moldova la prețul de 450 lei / MW. Consumatorii casnici din România plătesc între 680 și 800 lei / MW. Cum s-a ajuns aici

Guvernul României a obligat producătorii de energie să vândă curent electric Republicii Moldova la un preț de trei ori mai mic decât prețul de la bursa din București (1400 lei românești/MW).

Electricitatea din România va fi vândută de mâine Republicii Moldova la prețul de 450 lei românești/ MW, în condițiile în care consumatorii casnici din România plătesc între 680 și 800 lei românești/ MW.

Asta după ce două zile de atacuri cu rachete ruse au pus pe butuci sistemul de producție și transport a electricității din Ucraina, producția de aici a fost redusă cu 25-30% iar Kievul a suspendat exporturile de electricitate.

Republica Moldova importa din Ucraina cam 30% din necesarul de electricitate la următoarele prețuri: 77 dolari/ MW de la Energoatom și 100 dolari/ MW de la Ukrhydroenergo.

PS Asta ca să rămână în funcție la Chișinău ministrul Spînu, cel care a șuntat anul ăsta două firme românești la licitațiile din Republica Moldova.

PS2 Consumatorii casnici din Republica Moldova plătesc cam 2.500 lei moldovenești/ MW, cam 656 lei românești/ MW.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.