Odată cu încetinirea generală a creșterii economice, prețurile la alimentele de bază au explodat în China. Care sunt datele făcute publice cu doar două zile înaintea începerii Congresului Partidului Comunist Chinez


  • ACP
  • Oct 14, 2022 19:07
  • 1187
Odată cu încetinirea generală a creșterii economice, prețurile la alimentele de bază au explodat în China. Care sunt datele făcute publice cu doar două zile înaintea începerii Congresului Partidului Comunist Chinez

Cu doar câteva zile înainte de începerea Congresului Partidului Comunist Chinez, când va fi aleasă noua conducere a țării iar secretarul general al partidului, Xi Jinping, se așteaptă să fie reales a treia oară pentru acest post, au fost publicate datele care arată că prețurile de consum din China au crescut în luna septembrie în cel mai rapid ritm din ultimii doi ani. 

Biroul Național de Statistică a arătat, vineri, că indicele prețurilor de consum al Chinei a crescut în septrembrie cu 2,8% față de anul trecut, după o creștere cu 2,5% în august, ceea ce înseamnă că au crescut în cel mai rapid ritm din aprilie 2020, rata ajungând până la plafonul de inflație de 3% al guvernului. 

Ceea ce complică și mai mult lucrurile pentru chinezi e faptul că această creștere a fost determinată, în mare parte, de costurile mai mari ale alimentelor, care au tot crescut în ciuda măsurilor guvernamentale de stabilizare a prețurilor. 

Doar în septembrie, prețurile alimentelor au crescut cu o medie de 8,8%, situație generată de creșterea cu 36% a prețurilor la carnea de porc și cu 12,1% la legume. 

În același timp, mass-media de stat a sugerat că nu va exista nicio relaxare a restricțiilor politicii zero Covid, iar asta echivalează, în mod inevitabil, cu prelungirea perioadei de încetinire a creșterii economiei, care are de suferit și din cauza scăderii exporturilor ca urmare a scăderii comenzilor de peste mări și oceane. 

Instituțiile financiare și-au redus oricum previziunile privind creșterea economiei Chinei, Fondul Monetar Internațional anunțând, marți, că și-a redus previziunile privind PIB-ul pentru acest an și pentru 2023 la 3,2% și respectiv 4,4%, din cauza daunelor produse de blocările repetate ale economiei de politica zero Covid. 

(Sursa: Nikkei Asia)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.