În deschiderea congresului al 20-lea al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping a spus că nu va renunța la folosirea forței pentru ocuparea Taiwanului


  • ACP
  • Oct 17, 2022 13:08
  • 1088
În deschiderea congresului al 20-lea al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping a spus că nu va renunța la folosirea forței pentru ocuparea Taiwanului

Cel de-al 20-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez a fost deschis duminică de președintele Xi Jinping, în fața a 2300 de activiști comuniști de prim rang și delegați ai partidului din toată țara, în Marea Sală a Poporului din Beijing. În discursul de deschidere a lucrărilor congresului care are loc odată la 5 ani, președintele chinez s-a angajat să înglobeze Taiwanul în China chiar folosind forța, pentru ca mai apoi să pună în aplicare politica "o țară, două sisteme" care este în vigoare și în Hong Kong și Macao.  

"Rezolvarea chestiunii Taiwanului este o problemă a chinezilor, care trebuie rezolvată de către  chinezi. Vom continua să luptăm pentru reunificarea pașnică, cu cea mai mare sinceritate și cu cele mai mari eforturi, dar nu vom promite niciodată să renunțăm la folosirea forței și ne rezervăm opțiunea de a lua toate măsurile necesare. Folosirea forței va fi îndreptată exclusiv asupra interferenței forțelor externe și a puținilor separatiști care caută 'independența Taiwanului' și împotriva activităților lor separatiste; nu este în niciun caz vizată împotriva compatrioților noștri din Taiwan", a spus Xi Jinping în discurs.  

Pe plan intern, pentru dezvoltarea unei "Chine socialiste moderne", Xi Jinping a arătat în clasicul limbaj de lemn festivist al comuniștilor că trebuie mai mult socialism, dar socialism chinezesc.  

"În călătoria care urmează trebuie să aderăm cu fermitate la principiile majore de susținere și întărire a conducerii generale a partidului, urmând calea socialismului cu caracteristici chineze, aplicând o filozofie de dezvoltare centrată pe oameni, păstrând angajamentul aprofundării reformei și deschiderii, precum și ducerea mai departe a spiritului nostru de luptă", a spus Xi. 

A fost de asemenea menționată, printre frazele lungi și plictisitoare, inclusiv struțo-cămila chinezească numită "economie socialistă de piață", care ar trebui să asigure dezvoltarea țării comuniste.  

În ceea ce privește armata chineză, Xi Jinping a spus că va întări prezența partidului în forțele armate pentru ca acestea "să respecte întotdeauna comanda partidului (comunist - n.red.)". 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.