Washingtonul susține în continuare cercetările pentru injectarea unor substanțe chimice în stratosferă cu scopul răcirii Pământul prin reflectarea luminii solare


  • ACP
  • Oct 17, 2022 18:59
  • 1167
Washingtonul susține în continuare cercetările pentru injectarea unor substanțe chimice în stratosferă cu scopul răcirii Pământul prin reflectarea luminii solare

După furtuna iscată pe rețelele sociale de urmele lăsate mulțimea de avioane care traversează cerul țării noastre, de presupusele "chemtrails", postul american de televiziune CNBS a venit zilele trecute cu o știre care va trezi din nou interesul celor care suspectează că au fost injectate anumite substanțe chimice în atmosfera terestră.  

Astfel, conform jurnaliștilor americani, Casa Albă va coordona oficial un plan de cercetare pe cinci ani, cu care va evalua fezabilitatea așa-numitei "geoinginerii solare" prin dispersarea unor substanțe în atmosferă, chiar dacă blocarea luminii solare vine cu mai multe riscuri pentru oameni și pentru mediu, cum ar fi ploile acide și bolile respiratorii în cazul utilizării dioxidului de sulf. (sursa: AICI)

Aceasta nu este prima dată când Guvernul american ia în considerare această idee, fiind cunoscut planul din 1965 de stropire a oceanului cu particule reflectorizante, cu un cost estimat la 500 de milioane de dolari pe an, ce trebuia aprobat de președintele Lyndon B. Johnson, dar care nu a primit în final aprobarea. Astăzi costul unei inițiative similare de răcire a Pământului pe bază de aerosoli a ajuns în jurul sumei de 10 miliarde de dolari, după cum a declarat un profesor de drept al mediului pentru CNBC, iar una dintre cele mai vehiculate variante de aerosoli stratosferici ar fi dioxidul de sulf, una din substanțele care ies din vulcani atunci când erup și din coșurile de fum ale centralelor pe cărbune. Însă în condițiile în care folosirea dioxidului de sulf este foarte poluantă, se propune și alternativa implementării creșterii strălucirii norilor marini prin injectarea lor cu sare de mare, pentru a reflecta astfel lumina solară înapoi în spațiul cosmic și a proteja de încălzire suprafața oceanului.  

"Reflectarea luminii soarelui are potențialul de a proteja mijloacele de trai a miliarde de oameni și este un semn al conducerii Casei Albe că aceasta avansează în cercetare, astfel încât orice decizii viitoare să poată fi înrădăcinate în știință, nu în limita geopolitică", a spus pentru CNBC Chris Sacca, fondator al fondului de investiții în tehnologie climatică Lowercarbon Capital.

"În mod ironic însă", spun cei de la CNBC, "pe măsură ce lumea reduce arderea cărbunelui pentru a scădea emisiile de dioxid de carbon care provoacă încălzirea globală, vom elimina și emisiile de dioxid de sulf care maschează o parte din această încălzire. Poluarea cu sulf care iese din coșurile de fum acum maschează între o treime și jumătate din semnalul de încălzire de la gazele cu efect de seră pe care oamenii le-au emis deja în atmosferă. Cu alte cuvinte, am avut deja de zeci de ani o formă de reflectare a luminii solare, dar într-un mod necontrolat, după cum a explicat Kelly Wanser, directorul executiv al SilverLining, o organizație care promovează cercetarea și guvernarea intervențiilor climatice". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.