Polonia intervine în problema vânzărilor de drone efectuate de Iran către Rusia. Ce i-a transmis președintele Duda omologului de la Teheran


Polonia intervine în problema vânzărilor de drone efectuate de Iran către Rusia. Ce i-a transmis președintele Duda omologului de la Teheran

În contextul în care Iranul vinde drone Rusiei pentru a susține eforturile de război ale Kremlinului contra Ucrainei, președintele Poloniei i-a făcut "foarte clară" poziția Guvernului de la Varșovia omologului său iranian, a declarat o sursă pentru PAP.

Andrzej Duda a vorbit miercuri la telefon cu Ebrahim Raisi, iar cei doi șefi de stat au discutat atât chestiuni bilaterale, cât și "situația internațională actuală", a transmis Administrația Prezidențială a Poloniei. 

Potrivit informațiilor obținute de PAP, pe parcursul conversației, președintele Duda i-a detaliat omologului iranian "poziția foarte clară" a Poloniei referitoare la vânzările de drone efectuate de Iran către Rusia. 

"Polonia intenționează să contracareze în mod foarte activ toate achizițiile de arme de către Rusia", a declarat pentru PAP o sursă din cadrul Președinției.

Sursa nu a detaliat cum intenționează Polonia să "contracareze" aceste achiziții și nici care e cu exactitate "poziția" Guvernului.

Patru civili ucraineni au fost uciși, iar trei au fost internați în spital după ce dronele iraniene utilizate de forțele rusești au atacat orașul Kiev, luni, 17 octombrie. 

Statele Unite au transmis că Iranul, prin furnizarea de drone, încalcă o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU. Diplomații occidentali au spus că rezoluția ONU include restricții asupra exportului de către regimul de la Teheran a rachetelor și tehnologiilor conexe, embargo care durează până în octombrie 2023 și care vizează totodată exportul și achiziționarea de sisteme militare avansate, cum ar fi dronele.  

Iranul nu numai că a încălcat rezoluția în cauză prin furnizarea de drone care ucid civili ucraineni, dar intenționează să sprijine forțele Kremlinului inclusiv cu rachete cu rază lungă de acțiune Fateh-110 și Zolfaghar, asta în contextul în care stocul Rusiei de rachete de precizie se epuizează. (sursa: The First News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.