Conducerea militară a Ucrainei se pregătește de respingerea unor atacuri care ar putea veni curând de pe teritoriul Belarusului. Semnalele care i-au alarmat pe militarii ucraineni


  • ACP
  • Oct 20, 2022 19:41
  • 1239
Conducerea militară a Ucrainei se pregătește de respingerea unor atacuri care ar putea veni curând de pe teritoriul Belarusului. Semnalele care i-au alarmat pe militarii ucraineni

La Kiev crește îngrijorarea că armata Ucrainei va avea de făcut față unei noi ofensive ruse, venite de pe teritoriul Belarusului, după cum a declarat la un briefing Oleksiy Hromov, șef adjunct al departamentului operațional principal al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. O astfel de schimbare de strategie a armatei ruse ar avea ca scop întreruperea rutelor logistice prin care Ucraina primește arme și echipamente militare de la partenerii internaționali.

"Retorica agresivă a conducerii militaro-politice a Rusiei și Belarusului se intensifică, însoțită de desfășurarea grupării regionale de trupe a așa-zisului stat aliat al rușilor. Amenințarea reluării ofensivei forțelor armate ruse în nord este în creștere. De data aceasta, direcția ofensivei poate fi deplasată la vest de granița dintre Ucraina și Belarus pentru a tăia principalele artere logistice de aprovizionare cu arme și echipamente militare către Ucraina din țările partenere. Unitățile de aviație și unitățile altor ramuri militare ale forțelor armate ruse sunt desfășurate pe aerodromurile și facilitățile de infrastructură militară de pe teritoriul Belarusului, inclusiv pe cele cedate controlului deplin al forțelor armate ale Federației Ruse", a declarat azi oficialul militar.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei monitorizează constant faptul că în Belarus se lucrează la asigurarea condițiilor pentru lansarea de rachete balistice și drone rusești, în paralel cu desfășurarea de aeronave Mig – 31, care pot fi înarmate cu rachete de croazieră Kalibr. Cele mai recente imagini din satelit arată acumularea de echipamente și trupe rusești pe aerodromul militar Zyabrovka, lângă granița belarusă cu Ucraina, iar serviciile de informații au observat și desfășurarea de măsuri de mobilizare sub acoperire de către armata belarusă.  

"În prezent, se iau măsuri pentru a proteja eficient granița de stat și orașul Kiev din direcția nordică. Dacă inamicul ia decizia de a deschide așa-numitul al doilea front, și anume de a efectua operațiuni ofensive din Republica Belarus, vom fi gata să oferim un răspuns adecvat", a conchis Hromov. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.