”Pregătiți lumânările!” Rusia a aruncat R.Moldova într-o criză energetică fără precedent: deficitul e de 50%! Concluziile istoricului Ion Mischevca


”Pregătiți lumânările!” Rusia a aruncat R.Moldova într-o criză energetică fără precedent: deficitul e de 50%! Concluziile istoricului Ion Mischevca

Separatiștii Rusiei de la Tiraspol aruncă R.Moldova într-o gigantică criză energetică, avertizează scriitorul, istoricul și analistul basarabean Ion Mischevca, pe Facebook. 

Iată, explicit, care sunt datele problemei: liderul separatist de la Tiraspol a anunțat că va reduce livrările de energie electrică pentru malul drept al Nistrului de la 70 la 27% din 24 octombrie și până la cel mult 23% din 1 noiembrie, această decizie fiind luată după ce Gazprom a anunțat că va reduce cu 40% furnizarea gazului pentru regiunea transnistreană.

Deficitul ar putea fi asigurat de România, cu care, însă, R.Moldova NU are linii de înaltă tensiune pentru transportarea unor cantități mai mari de electricitate. Asta fiindcă toate guvernările rusofile și separatiste de la Chișinău au refuzat/sabotat (manevrate sau speriate de Kremlin) să asigure securitatea energetică a R.Moldova prin realizarea structurii necesare. Totul a rămas la stadiul scrierii pe hârtie sau la un stadiu infim. 

Așadar, dacă separatiștii vor furniza cu aproximativ 50% mai puțină energie electrică, R.Moldova se va confrunta cu un deficit de 50% din necesarul zilnic, iar o astfel de situație ar putea comporta efecte serioase. Deosebit de grav este că R.Moldova nici nu are de unde să cumpere diferența (adică ar putea să cumpere electricitate din altă parte, dar nu o poate transporta decât prin Ucraina, care și-așa are mari probleme logistice de aprovizionare a propriei populații).

În cele ce urmează vă prezentăm în integralitate analiza lui Ion Mischevca: 

”Abia acum suntem în criză energetică. Pe scurt: liderul separatist de la Tiraspol a anunțat că va reduce livrările de energie electrică pentru malul drept al Nistrului de la 70 la 27% din 24 octombrie și până la cel mult 23% din 1 noiembrie. Decizia a fost luată după ce Gazprom a anunțat că va reduce cu 40% furnizarea gazului pentru regiunea transnistreană. Aparent, decizia este justificată, întrucât Centrala de la Cuciurgan produce electricitate doar pe bază de gaz (spre deosebire de CET-1, CET-2 și CET NORD care pot produce electricitate și agent termic și pe păcură).

Până la războiul din Ucraina, Republica Moldova (fără stânga Nistrului) cumpăra electricitate nu doar de la Cuciurgan, ci și din țara vecină. Dar, de obicei, separatiștii propuneau un preț mai mic, de aceea raportul pentru livrările de energie electrică era următorul:

70% de la Cuciurgan

20% producție proprie (CET-urile)

10% din Ucraina

După ce rușii au bombardat mai multe centrale termoelectrice din Ucraina, cele 10% au rămas neacoperite. Deficitul ar putea fi asigurat de România, cu care, însă, nu avem linii de înaltă tensiune pentru transportarea unor cantități mai mari de electricitate.

Așadar, după ce separatiștii au anunțat că ne vor furniza cu aproximativ 50% mai puțină energie electrică, noi practic avem un deficit de 50% din necesarul zilnic. Totodată, nu avem de unde să cumpărăm diferența (adică am putea cumpăra electricitate din altă parte, dar nu o putem transporta decât prin Ucraina, care și-așa are mari probleme logistice, de aprovizionare a propriei populații).

Imaginați-vă că din 24 octombrie vom avea lumină doar cel mult 12-13 ore pe zi. Dintre care, ce mai probabil, în orele de vârf vom sta pe întuneric. Ce înseamnă asta? Pe lângă disconfortul evident, există și probleme de ordin tehnic: toate electrocasnicele care vor fi puse în priză în timpului conectărilor și deconectărilor zilnice ar putea să ardă la un moment dat. Apoi, cine garantează că în acele 12-13 ore consumul de lumină nu-l va depăși pe cel zilnic de până la această situație?

Încă un aspect important: agentul termic ar putea să scadă simțitor pentru cei conectați la sistemul centralizat de termoficare (noroc că CET-urile funcționează și cu păcură), însă cei care au căldură autonomă ar putea să înghețe la propriu (cazanele/centralele nu lucrează fără electricitate).

Subsecvent, gândiți-vă cum va fi afectată activitatea școlilor, spitalelor, instituțiilor publice, circulația troleibuzelor, funcționarea băncilor și a bancomatelor etc. Practic totul va fi paralizat timp de jumătate de zi.

Partea proastă este că România nu poate să ne ajute de această dată, pentru că timp de 30 de ani toate guvernările de la Chișinău nu au făcut nimic pentru asigura independența și securitatea energetică a Republicii Moldova. Nu a fost construită nicio linie de înaltă tensiune cu România! Filat a promis, dar tot cu Sevciuc se întâlnea și subvenționa regimul separatist de la Tiraspol prin procurarea energiei electrice de la Cuciurgan.

Singura soluție pe care o văd este să le vindem separatiștilor cantitatea de gaz pe care nu o primesc de la ruși (de fapt, să le-o dăm gratis, pentru că ei nu o să ne achite nimic), astfel ca Centrala de la Cuciurgan să ne vândă cele 70% din consumul malului drept al Nistrului. Evident, aceasta este șantaj și furt pe față. Dar având în vedere cum guvernații au cedat în fața șantajul rusesc, prin semnarea contractului cu Gazprom, nu m-aș mira sa cedeze în fața șantajului separatist (în fond, tot rusesc), prin oferirea gratuită a gazului în schimbul electricității.

O altă soluție ar fi fost construirea unor linii de înaltă tensiune cu România, dar asta este o soluție pe termen lung. Apropo, ce mai aude despre linia Vulcănești - Chișinău, care urmează construită de o companie indiană, în detrimentul uneia românești?

Acestea fiind spuse, pregătiți luminările. Vremurile bune au venit pe întuneric...”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.