Senatul Poloniei a declarat Rusia drept "regim terorist" și scoate în evidență că "Ucraina este cel mai important loc pentru apărarea democrației și libertății"


Senatul Poloniei a declarat Rusia drept "regim terorist" și scoate în evidență că "Ucraina este cel mai important loc pentru apărarea democrației și libertății"

Senatul polonez, camera superioară a Parlamentului, a aprobat miercuri o rezoluție prin care a declarat Federația Rusă drept un regim terorist. Rezoluția mai cere comunității internaționale să ajute Curtea Penală Internațională în colectarea dovezilor crimelor comise de ruși în Ucraina.

Toți senatorii prezenți au votat în favoarea inițiativei, reamintind pe această cale că "Federația Rusă a început războiul brutal împotriva Ucrainei pentru a șterge de pe hartă un stat suveran și pentru a distruge națiunea ucraineană".

"Apărarea eroică a Ucrainei este admirată de întreaga lume liberă. Ucraina este cel mai important loc pentru apărarea democrației și libertății. Invadatorii ruși terorizează rezidenții bombardând ținte civile: grădinițe, școli, teatre și imobile rezidențiale. Criminalii în uniforme rusești torturează și ucid prizonieri și civili în zonele ocupate. Ei răpesc copii ucraineni pentru a-i crește drept credincioși ai regimului. Ei deportează și trimit cetățeni ucraineni în cele mai îndepărtate părți ale Rusiei", se arată în textul rezoluției. 

Senatorii au spus că ei cunosc din istorie astfel de acte de terorism de stat, dar europenii, per ansamblu, au crezut că acestea sunt chestiuni ce aparțin trecutului și nu s-au gândit că va exista din nou o amenințare cu genocidul și crime de război.

"Între timp, Vladimir Putin și aparatul său de violență au revenit la practicile crude ale regimurilor Stalin și Hitler. De aceea Rusia trebuie învinsă și lipsită de posibilitatea de a-și amenința vecinii", a subliniat Senatul Poloniei. 

Senatorii polonezi au lansat totodată un apel către toate statele democratice. 

"Senatul Republicii Polone condamnă agresiunea rusă și cheamă toate statele democratice iubitoare de pace să declare Federația Rusă drept un regim terorist", se mai arată în textul rezoluției. 

De asemenea, senatorii au salutat toate instituțiile și organizațiile implicate în investigarea și documentarea crimelor comise în Ucraina și au mulțumit tuturor cetățenilor polonezi, precum și guvernului central, autorităților locale, ONG-urilor și companiilor care au oferit ajutor ucrainenilor care părăsesc țara devastată de război. (sursa: AICI și AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.