Dezvăluiri: Lipsa de respect a prințului saudit Mohammed bin Salman pentru președintele Joe Biden și îndepărtarea Arabiei Saudite de Statele Unite


  • ACP
  • Oct 27, 2022 21:24
  • 1066
Dezvăluiri: Lipsa de respect a prințului saudit Mohammed bin Salman pentru președintele Joe Biden și îndepărtarea Arabiei Saudite de Statele Unite

În presa americană au apărut informații conform cărora prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, lider de facto al Arabiei Saudite, îl batjocorește pe la spate pe președintele Joe Biden și îi pune la îndoială aptitudinile mentale pentru înalta funcție pe care o deține. 

Conform publicației The Wall Street, prințul moștenitor "își bate joc de președintele Biden în privat, râzând de gafele bătrânului de 79 de ani și punându-i sub semnul întrebării acuitatea mentală".

Aceste informații vin după ce conducerea Arabiei Saudite a anulat un acord secret cu administrația Biden, care prevedea creșterea producției de petrol pentru liniștirea piețelor și scăderea prețului înainte de alegerile intermediare din Statele Unite.

Casa Albă a susținut în repetate rânduri că vizita din iulie nu a fost pentru un acord privind petrolul, dar un articol al publicației Times a pus în lumină "acordul secret" pe care Washingtonul a crezut eronat că l-ar fi obținut. Discuțiile pentru încheierea acestui acord începuseră din primăvară, pentru a fi asigurată creșterea producției de petrol a OPEC cu 400.000 de barili pe zi începând din iulie, iar oficialii americani au fost încrezători că i-au convins pe saudiți să crească producția cu încă 200.000 de barili pe zi, începând din septembrie. Exact în ziua în care OPEC a anunțat că va crește producția conform cererii Washingtonului, pe 2 iunie, președintele Biden a precizat că va face o călătorie în Arabia Saudită.  

Prețul petrolului începuse deja să scadă când președintele american a ajuns la Jeddah pentru a se întâlni cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman, iar faptul că saudiții au prezentat oficialilor americani grafice care arătau că prețul petrolului a scăzut și au promis că vor crește producția de petrol la 11 milioane de barili pe zi, a determinat echipa lui Biden să creadă că a asigurat înțelegerea. Numai că oficialii saudiți vorbeau deja că nu au de gând să respecte ceea ce diplomații americani fuseseră făcuți să creadă că ar fi un acord deja încheiat.

Suspiciunile privind nerespectarea înțelegerii de către saudiți au apărut în august, când OPEC a anunțat o creștere a producției de petrol cu doar 100.000 de barili, jumătate din ceea ce era așteptat, și au crescut când, câteva săptămâni mai târziu, OPEC a anunțat că va reduce creșterea de 100.000 de barili.  

Washingtonul "a încercat cu disperare să-i oprească (pe saudiți - n.red.), dar nimic nu a funcționat", spune publicația Daily Wire. (sursa: AICI)

Discuția telefonică dintre prințul Mohammed bin Salman și Putin, care a avut loc la câteva zile după întâlnirea cu președintele Biden, ca și mulțumirile adresate de Putin prințului saudit în septembrie, pentru ajutorul oferit în eliberarea unor prizonieri ruși din Ucraina, au arătat de asemenea unde a ajuns nivelul relațiilor dintre Statele Unite și Arabia Saudită. Iar faptul că Turcia a luat deschis partea saudiților, acuzând Washingtonul pe 21 octombrie că ar intimida țara arabă pentru a-și impune politica de prețuri a petrolului, e o altă lovitură clară primită de administrația Biden dinspre Arabia Saudită. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.