Coreea de Sud nu trimite arme Ucrainei de frica Rusiei. Care e ultimul mesaj adresat de Putin Coreei de Sud și cum răspunde supus președintele sud-coreean


  • ACP
  • Oct 28, 2022 15:28
  • 1927
Coreea de Sud nu trimite arme Ucrainei de frica Rusiei. Care e ultimul mesaj adresat de Putin Coreei de Sud și cum răspunde supus președintele sud-coreean

În urma unei remarci amenințătoare făcute joi de președintele rus Vladimir Putin către Coreea de Sud, președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol s-a văzut dator să declare că țara sa nu a furnizat arme Ucrainei și că intenționează să păstreze relații bune cu Rusia. 

"Am oferit Ucrainei asistență umanitară și pașnică în solidaritate cu comunitatea internațională, dar niciodată arme letale sau alte asemenea lucruri", a declarat pentru presă președintele Yoon Suk-yeol potrivit agenției sud-coreene de știri Yonhap. 

"În orice caz, este o chestiune a suveranității noastre și aș dori să știți că încercăm să menținem relații pașnice și bune cu toate țările din întreaga lume, inclusiv cu Rusia", a mai spus el, lămurind poziția Seulului față de războiul din Ucraina. 

Putin vorbise joi la Moscova despre vina pe care ar purta-o Statele Unite și parte din țările europene pentru invadarea Ucrainei și făcuse referire directă și la Coreea de Sud: "Cum ar reacționa Republica Coreea dacă am începe să reluăm cooperarea cu Coreea de Nord în acest domeniu (cel militar - n.red.)?".

Coreea de Sud este cunoscută ca o exportatoarele de armament de mare succes, cel puțin două țări NATO mari - Polonia și Turcia - având contracte cu companii sud-coreene de armament greu, pe lângă alte țări ca Australia, India, Egipt și Arabia Saudită. În același timp Coreea de Sud este și o aliată foarte apropiată a Statelor Unite, sau mai bine zis depinde în foarte mare măsură de Statele Unite pentru a se putea apăra. 

Cu toate acestea, Coreea de Sud este una din țările care refuză să vândă sau să doneze arme Ucrainei, din teama că Rusia ar putea transfera tehnologie militară către marea să inamică, Coreea de Nord, care investește furios în dezvoltarea armelor nucleare și are o conduită irațional de amenințătoare în regiune. (sursa: Al Jazeera)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.