Despre urmările atacurilor rusești asupra sistemului energetic din Ucraina


Despre urmările atacurilor rusești asupra sistemului energetic din Ucraina

Orașul Kiev are nevoie de 1000-1200 de MWh, în acest moment i se pot furniza 600-800 MWh, între o jumătate și două treimi din necesar. 

Calendarul de furnizare a energiei electrice stabilit de președinția ucraineană nu va putea fi respectat și oprirea energiei electrice se va produce fără avertisment în diverse locuri și la diverse ore. În Kiev deja 300.000 de apartamente au fost deconectate de la energia electrică pe termen nedeterminat, alte 500.000 de apartamente din regiunea Kiev se găsesc în această situație.

Atacurile cu rachete și drone asupra sistemului energetic ucrainean au început pe 10 octombrie cu un val masiv, urmat de alte trei atacuri majore, însă practic în fiecare zi sunt atacate capacitățile de producție și transport a electricității din Ucraina. 

Conform datelor oficiale de la Kiev atacurile ruse au distrus cam 30% din capacitatea de producție a curentului electric. Însă în acest moment orașul Kiev este la un pas de întreruperea totală a alimentării cu energie electrică. De câteva zile în Kiev consumatorii casnici au curent electric câte 2-3 ore, urmate de 5-6 ore de întrerupere.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.