Abia sancționat de SUA, oligarhul Plahotniuc își anunță revenirea: "Perioada de indulgență oferită guvernărilor anti-Plahotniuc s-a încheiat!"


Abia sancționat de SUA, oligarhul Plahotniuc își anunță revenirea: "Perioada de indulgență oferită guvernărilor anti-Plahotniuc s-a încheiat!"

Fostul lider al Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, care a fost nevoit să părăsească R. Moldova în 2019, și-a anunțat astăzi revenirea în politica din R. Moldova, informează ziarulnational.md. Acest anunț a fost făcut la o zi după ce, alături de Ilan Șor, a fost inclus de Statele Unite ale Americii în "Global Magnitsky Act".

CITIȚI ȘI: SUA, lovitură imensă pentru mafia din R. Moldova: Șor și Plahotniuc, supuși sancțiunilor. Maia Sandu: "Vom reuși în lupta cu corupția!"

"Am considerat mereu și consider și acum că un politician trebuie să iasă în spațiul public doar dacă are să spună ceva cu adevărat important și de interes public, și nu pentru a face paradă de declarații și vorbe despre nimic. M-am ținut de acest principiu și nu am mai apărut de aproape de trei ani în spațiul public deoarece nu am considerat că e timpul pentru declarații speciale. Am vrut mai întâi să dau posibilitate noii coaliții ACUM cu PSRM să-și demonstreze 'aptitudinile', apoi le-am oferit aceeași posibilitate 'harvardiștilor' ca să arate și ei ce pot face în guvernare fără ca să aibă scuza să spună că ceva ori cineva de pe loc i-a încurcat să se manifeste. Și au avut trei ani pentru a aduce vremurile bune în republică. Cât de bine s-au descurcat se vede după situația în republică și ăsta este și subiectul, motivul care m-a făcut să iau decizia, pe care o anunț acum: am decis să revin în politica din R. Moldova. Eu sunt un politician care știe bine să rezolve situațiile de criză și vine timpul meu acum", a declarat Plahotniuc într-un interviu pentru Tribuna.md.

Potrivit lui Plahotniuc, cei care s-au perindat pe la guvernare în ultimii trei ani au avut toate posibilitățile să-și realizeze promisiunile făcute oamenilor, în special Partidul Acțiune și Solidaritate, care deține puterea absolută și poate beneficia de surse de finanțare externe "practic nelimitate".

"Dar ce s-a întâmplat de facto? Guvernările care s-au succedat după noi s-au compromis definitiv și în mod absolut rușinos. Avem în prezent și criza economică, și criza energetică, și criza demografică, și criza de securitate, și de la toate acestea derivă numeroase alte problemele sociale acute. Perioada de indulgență oferită guvernărilor anti-Plahotniuc s-a încheiat. Ele au demonstrat tot ce au putut. Acum e rândul meu să purced din nou să organizez o echipă politică, să revenim la putere și să demonstrăm cum trebuie de condus o republică pe timp de crize și cum se poate guverna eficient și cu rezultate concrete. Așa că, revenirea mea în politică se datorează în mare parte situației dramatice din R. Moldova în toate domeniile. Pe mine criza și nevoile oamenilor m-au readus în politica din R. Moldova și nu altceva sau altcineva. Pentru mine orice criză și orice început reprezintă o provocare personală. Eu, încă în perioada de până la politică, am activat în business și profilul meu în acest domeniu a fost ori să construiesc o afacere de la zero, ori să iau o afacere stagnantă și s-o aduc la cele mai înalte performanțe, indiferent de situație și circumstanțe. Deci, profilul meu în acest domeniu a fost de dezvoltator și de manager de criză. Mentenanța ordinară pentru mine nu a fost niciodată o activitate interesantă, fiindcă nu rezonează cu caracterul meu", a adăugat controversatul politician, anunțat în căutare internațională de organele de drept de la Chișinău.

În același interviu, Plahotniuc justifică protestele organizate de Partidul "Șor", acuză că dosarele pe numele său au fost pornite de omul rușilor din fruntea Procuraturii Generale (Alexandr Stoianoglo - n.red.) și susține că nu a spus niciodată ce era în kuliok-ul pe care i-l întindea în 2019 lui Igor Dodon, deși cei doi au fost înregistrați vorbind despre "salarii" pentru socialiști.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.