Președintele Poloniei: Rusia încearcă cu orice preț să înghețe conflictul. Ajutorul acordat Ucrainei trebuie continuat!


Președintele Poloniei: Rusia încearcă cu orice preț să înghețe conflictul. Ajutorul acordat Ucrainei trebuie continuat!

Rusia este învinsă pe câmpul de luptă din Ucraina, așa că încearcă cu orice preț să înghețe ostilitățile, folosind tactici de intimidare nucleară, a declarat joi președintele Poloniei, Andrzej Duda.  

Occidentul nu ar trebui să cedeze șantajului, ci ar trebui să continue să ajute Ucraina până când Rusia va părăsi teritoriile ucrainene pe care le-a ocupat, a continuat acesta.  

După cum a menționat președintele Poloniei, perioada de după 24 februarie, când Rusia a lansat un război la scară largă împotriva Ucrainei, poate fi împărțită în mai multe etape.

Potrivit acestuia, în prezent este în desfășurare ofensiva ucraineană, Ucraina reușind să recupereze din teritoriile ocupate anterior de armata rusă.

"Datorită eroismului lor, ucrainenii au astăzi o mare șansă de a recupera Herson. Acest lucru este absolut important din punct de vedere strategic, pentru eliberarea Ucrainei din mâinile ocupanților, din mâinile rușilor", a subliniat Duda.

Potrivit evaluării sale, forțele rusești se află în prezent în defensivă, iar sancțiunile pe care Occidentul le-a impus împotriva Rusiei sunt atât de eficiente încât Moscova nu poate produce în prezent arme moderne, motiv pentru care folosește arme din stocurile anilor 60 ai secolului trecut sau poate chiar și mai vechi. 

"Astăzi, toată lumea se întreabă: cu ce urmează Kremlinul să înarmeze câteva sute de mii de soldați mobilizați ca urmare a acestei mobilizări parțiale care se desfășoară astăzi în Rusia?", a spus Duda.

Duda a reliefat privind ceea ce face diplomația rusă - apelurile ministrului Lavrov la Londra, Washington, Paris, Berlin - că se poate spune pe scurt următoarea chestiune: "Rusia încearcă cu orice preț să înghețe acest conflict pentru a opri ofensiva ucraineană". Conform planului Moscovei, asta ar trebui să ducă la încetarea ajutorului militar acordat Ucrainei de Occident. Rusia apelează la acest resort întrucât, per ansamblu, va pierde acest război, iar Ucraina va restabili treptat controlul asupra granițelor sale, așa cum sunt ele cunoscute internațional, a continuat președintele polonez. 

Duda a subliniat că Rusia se retrage și de aceea încearcă să recurgă la acțiuni diplomatice, amenințând, pe de altă parte, nuclear, atât prin eventualitatea producerii unui "accident" la centralele nucleare, cât și prin utilizarea unei bombe nucleare sau folosirea unei "bombe murdare".

Potrivit președintelui Poloniei, acesta este un element al tacticii rusești și o încercare de a intimida Occidentul și de a-l obliga să nu mai acorde ajutor Ucrainei, înghețând conflictul, căruia acum "Rusia nu-i poate face față".

Duda a mai subliniat că ajutorul acordat Ucrainei trebuie continuat, iar dialogul cu Rusia nu poate fi purtat până când această țară nu începe să respecte normele dreptului internațional, adică până când va părăsi teritoriul Ucrainei.

"Rusia este un agresor și, până când va părăsi Ucraina, va continua să fie un agresor", a spus acesta. 

Președintele Poloniei a reliefat că țările occidentale nu trebuie să cedeze niciunui șantaj rusesc. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.