Elveția, deschidere fără precedent față de R.Moldova. Cum au evoluat relațiile celor două state în acest an


Elveția, deschidere fără precedent față de R.Moldova. Cum au evoluat relațiile celor două state în acest an

Președintele elvețian Ignazio Cassis i-a mulțumit vineri, 21 octombrie, în cadrul unei întrevederi la Chișinău, președintei R.Moldova, Maia Sandu, pentru solidaritatea țării sale cu Ucraina.

Întâlnirea s-a axat pe consecințele războiului din Ucraina și pe situația umanitară, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, citat de agenția elvețiană de presă Keystone-SDA. 

Cassis a promis, de asemenea, sprijinul Elveției. Sandu a declarat că s-a discutat despre dezvoltarea în regiune, energie, educație și cooperare economică și că această a doua vizită a lui Cassis reprezintă un mare semn de susținere.

Cassis a mai efectuat o vizită în Republica Moldova în luna martie a anului trecut, când a anunțat o majorare cu două milioane de franci a ajutorului umanitar. Președintele elvețian a salutat eforturile depuse de autoritățile moldovenești în gestionarea crizei refugiaților. Potrivit lui Ignazio Cassis, Confederația Elvețiană va continua să susțină financiar și logistic organizațiile umanitare care oferă sprijin cetățenilor ucraineni.        

Oficialii au reiterat necesitatea consolidării relațiilor comerciale și economice bilaterale. În acest sens, părțile au analizat posibilitatea diversificării piețelor de export și negocierea acordului de liber schimb între statele din Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS) și Republica Moldova. Ignazio Cassis a precizat că acest subiect se află, în mod prioritar, pe lista obiectivelor guvernului elvețian pentru anul 2022. O echipă medicală elvețiană acordă asistență femeilor și copiilor ucraineni din Chișinău.

De asemenea, cu ocazia primei vizite în Republica Moldova, în cadrul discuțiilor purtate cu prim-ministrul Natalia Gavriliță,  cei doi oficiali au reiterat statutul de neutralitate al Republicii Moldova și al Confederației Elvețiene și și-au exprimat speranța în identificarea unei soluții pașnice pentru soluționarea conflictului militar din Ucraina. 

Republica Moldova, o țară care nu este membră a NATO și care are o dispută teritorială cu Rusia în legătură cu regiunea separatistă așa-zisă Transnistria, găzduiește peste 94.000 de refugiați din cauza războiului din Ucraina, potrivit agenției ONU pentru refugiați UNHCR.

Cea de-a doua vizită a lui Cassis are loc în contextul în care președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Franța va organiza o conferință de susținere a Republicii Moldova la Paris în luna noiembrie, potrivit agenției de presă Reuters.

După vizita de la Chișinău, Cassis va participa la o conferință internațională la Berlin privind reconstrucția Ucrainei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.