Caraghios: umilită în Ucraina, Rusia încearcă să înroleze afgani din fosta armată regulată antrenată de SUA. Greu de crezut că aceștia ar putea schimba ceva pe front, având în vedere că și-au probat incompetența în propria țară, după plecarea americanilor


  • ACP
  • Oct 30, 2022 15:44
  • 1208
Caraghios: umilită în Ucraina, Rusia încearcă să înroleze afgani din fosta armată regulată antrenată de SUA. Greu de crezut că aceștia ar putea schimba ceva pe front, având în vedere că și-au probat incompetența în propria țară, după plecarea americanilor

Un articol al publicației americane Foreign Policy dezvăluie că Rusia încearcă să îi recruteze pe membrii forțelor armate afgane care au fost pregătiți de specialiștii militari americani și britanici fiind apoi concediați, după plecarea trupelor americane din Afganistan, în august 2021. 

Mai exact, este vorba despre membrii fostului Corp de Comando al Armatei Naționale afgane, structură ce a fost formată din 20.000 până la 30.000 voluntari, care au fost parțial antrenați de către US Navy SEAL și British Special Air Service și care sunt chemați să lupte în Ucraina în schimbul unei solde și a primirii cetățeniei ruse. 

„Pentru oricine dorește să meargă în Rusia pentru un tratament mai bun și resurse bune: vă rog să-mi trimiteți numele dvs., numele tatălui și gradul vostru militar”, se spune în mesajele pe care le primesc foștii militari afgani pe WhatsApp și Signal, conform publicației Foreign Policy. 

Un fost ofițer afgan din trupele de comando a declarat pentru publicația americană că este convins că mesajele de recrutare ar veni, de fapt, chiar de la grupul Wagner: „Ei adună oameni de peste tot. Singura entitate care recrutează trupe străine (pentru Rusia – n. red.) este Grupul Wagner, nu armata lor. Nu este o presupunere, este un fapt cunoscut”.

Un alt ofițer, fost căpitan de comando afgan, în vârstă de 35 de ani, a arătat cum se desfășoară înrolarea în armata rusă pentru foștii militari afgani, după ce a lucrat pentru un birou de recrutare din Teheran, de unde recruții sunt trimiși direct în Rusia: ”Când acceptă oferta Rusiei, telefoanele fostului personalului al trupelor de comando sunt oprite, rușii procedează foarte secret”

Cum mulți din foștii militari afgani se ascund în țara lor de frica represaliilor actualului regim și nici nu prea au posibilitatea găsirii unui loc de muncă acolo, din cauza cruntei crize economice în care se zbate Afganistanul, e ușor de înțeles că înrolarea în armata rusă nu pare cel mai rău lucru posibil

Oficialii militari și de securitate din Afganistan au declarat pentru presă că e posibil că până la 10.000 de foști militari din trupele de elită să fie tentați de o astfel de ofertă. Numai că e greu de crezut că aceștia ar putea schimba ceva în războiul din Ucraina, după ce au arătat măsură competenței lor în propria țară, după plecarea trupelor americane... – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.