Incredibil: Rusia folosește un model de mitralieră veche de 112 ani. Noul ,,trofeu" care i-a șocat și amuzat deopotrivă pe ucraineni


Incredibil: Rusia folosește un model de mitralieră veche de 112 ani. Noul ,,trofeu" care i-a șocat și amuzat deopotrivă pe ucraineni

Forțele terestre ucrainene au avut parte de o nouă descoperire șocantă, urmare a eliberării unor localități rurale pe fronturile din est. Pe contul său de Twitter, istoricul și jurnalistul Oleg- Sandro Panfilov a postat un video unde arată momentul descoperirii de către militarii ucraineni a mitralierei vechi de mai bine de o sută de ani, pe care Rusia sovietică și apoi Rusia țaristă au folosit-o în Primul și în al Doilea Război Mondial, în prezent fiind folosită de Federația Rusă în războiul din Ucraina. Se întămplă în condițiile în care Putin, din lipsă de tehnică și armament militar, a decis să repună ,,pe picioare" tancuri și blindate muzeistice din epoca sovietică, iar mai nou, din cea țaristă. 

Mitraliera Maksim (,,maksimka") a fost folosită pe scară largă de armatele ruse și roșii în timpul Primului și celui de-al Doilea Război Mondial, iar astăzi se regăsește doar în muzeele orășenești din Federația Rusă – detalii AICI

Mitraliera Maksim a fost singura mitralieră produsă în Imperiul Rus în timpul Primului Război Mondial. În momentul în care mobilizarea a fost anunțată în iulie 1914, armata rusă avea 4157 mitraliere. 

Maksim a continuat să fie produsă și până la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial la fabricile de armament din Tula și Ijevsk, rămânând principala mitralieră a Armatei Roșii și a trupelor NKVD pentru protecția unor întreprinderi industriale deosebit de importante până la sfârșitul producției.

Ultima utilizare a Maksimului de către armata sovietică a avut loc în 1969, în timpul conflictului de frontieră sovieto-chinez de pe insula Damansky.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.