Maia Sandu, în Parlamentul României: "Dacă ucrainenii nu țineau piept invaziei ruse, unde mergea Federația Rusă? Spre Nistru? Spre Prut? Mai departe?" / "Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este folosit de gruparea hoților din Republica Moldova"


Maia Sandu, în Parlamentul României: "Dacă ucrainenii nu țineau piept invaziei ruse, unde mergea Federația Rusă? Spre Nistru? Spre Prut? Mai departe?" / "Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este folosit de gruparea hoților din Republica Moldova"

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a efectuat marți o vizită la București, pe parcursul căreia s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis pentru a discuta, printre altele, despre agravarea crizei energetice pe care trebuie să o gestioneze guvernarea de la Chișinău. În acest context, Maia Sandu a mulțumit României pentru sprijinul oferit în mai multe domenii, inclusiv în plan energetic. 

Totodată, Maia Sandu a susținut un discurs în Parlamentul României referitor la situația complicată din regiune, provocată de războiul dus la scară largă de Rusia împotriva Ucrainei. 

"Dacă prin curajul și dragostea lor de neam, ucrainenii nu țineau piept invaziei ruse, unde mergea Federația Rusă? Spre Nistru? Spre Prut? Mai departe? Aceste acțiuni arată că suntem cu toții în pericol, iar pentru Rusia nu există nici reguli, nici limite", a reliefat aceasta. 

De asemenea, Maia Sandu a vorbit despre tentativele pionilor Kremlinului de a destabiliza scena politică de la Chișinău și implicit parcursul pro-european al țării. Aceasta s-a referit inclusiv la protestatarii organizați de Partidul Şor care încearcă de câteva săptămâni să creeze haos în Chișinău. 

"Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este folosit de gruparea hoților din Republica Moldova, care s-a solidarizat cu partidele pro-ruse și este gata să dea foc la țară. Pentru a scăpa de închisoare. Această grupare investește resurse enorme să implice Republica Moldova în război, să vândă pacea și siguranța cetățenilor pentru interesul propriu", a zis Maia Sandu. 

Redăm un fragment din discursul susținut de Maia Sandu în Parlament: 

"Sunt onorată să mă aflu astăzi aici și să pot mulțumi României. România a știut să fie alături de noi ori de câte ori a fost nevoie. Și atunci când a creat oportunități de studii pentru atâția tineri de pe malul stâng al Prutului - tineri care își aduc contribuția la o lume mai bună, fie că se întorc în comunitatea lor, fie că se află oriunde în lume. Și atunci când a finanțat modernizarea a sute de grădinițe. Și atunci când a donat microbuze școlare. Când a fost alături de noi cu ajutoare materiale și cu vaccin pentru lupta cu pandemia. Și acum, când ne furnizează energie electrică, după ce Rusia a bombardat stațiile de energie electrică din Ucraina.

Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile făcute de România pentru noi.

Știu cât de greu este să oferi ajutor atunci când e greu și-n casa ta. Dar astăzi trăim vremuri cu adevărat dramatice și decisive - și avem nevoie unii de alții. Trăim realitatea unui război îngrozitor la hotarele noastre. Un război care ucide oameni nevinovați în Ucraina și care pune în pericol libertatea noastră, a tuturor, în această regiune. Războiul este tot mai aproape. Rachetele rusești care țintesc infrastructura ucraineană cad și pe pământul nostru. S-a întâmplat chiar ieri.

Din cauza războiului, trecem printr-o criză energetică majoră și riscăm să rămânem fără gaze și electricitate în această iarnă. Pentru consumatorii moldoveni tariful la gaze a crescut de 6 ori în ultimul an și este de două ori mai mare decât în România. La fel de gravă este situația în ce privește electricitatea. După ce Federația Rusă a bombardat rețelele ucrainene, Gazprom a redus în jumătate volumul de gaze livrat Moldovei, iar furnizarea de electricitate din stânga Nistrului pentru luna viitoare a devenit incertă, asigurarea țării cu energie electrică este o provocare zilnică. Chiar dacă întreprindem eforturi serioase să economisim și Guvernul de la Chișinău încearcă să ajute oamenii cu venituri mici, cheltuielile pentru facturi ale unei familii s-au ridicat la 70-75% din veniturile ei. Această vulnerabilitate energetică generează șantaj politic și interferență în democrație, politica internă și cea externă.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este folosit de gruparea hoților din Republica Moldova, care s-a solidarizat cu partidele pro-ruse și este gata să dea foc la țară. Pentru a scăpa de închisoare. Această grupare investește resurse enorme să implice Republica Moldova în război, să vândă pacea și siguranța cetățenilor pentru interesul propriu.

Acum câteva zile, o parte din acești hoți au fost incluși în lista sancțiunilor OFAC, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine al Trezoreriei SUA, pentru acte de corupție în proporții deosebit de mari, pentru subminarea statului de drept, pentru coalizare cu serviciile secrete ruse și acțiuni de destabilizare a Chișinăului. Corupții s-au înfrățit între ei și exploatează cinic necazul oamenilor și nemulțumirea față de creșterea prețurilor. Ei încearcă să creeze haos și să ne întoarcă din drumul european.

Am enumerat aceste provocări nu pentru a ne plânge și nu pentru că nu le-ați cunoaște. Ci pentru ca toată lumea să știe că Republica Moldova alege să fie liberă și să continue parcursul european indiferent de circumstanțe. Și că noi ne asumăm prețul libertății. Și atunci când cerem ajutor, nu o facem pentru un confort mai mare. Avem nevoie de ajutor să supraviețuim ca parte a lumii libere. Pentru șansa unei vieți demne și în pace acasă. Aceasta este miza. Un stat european la hotar cu România, care contribuie la pace și securitate în regiune. Și nu o societate în haos, violență, implicată în război.

Ar fi dramatic pentru noi, dar și pentru România și întreaga regiune ca Republica Moldova să fie reîntoarsă din drumul ei spre democrație, spre marea familie europeană. Un drum pe care ni-l dorim cu ardoare, dar pe care mergem de prea mult timp. După ce ne-am eliberat de URSS, trei decenii am stagnat într-o zonă gri, a incertitudinii și a sărăciei, conduși de politicieni care serveau interesele proprii sau ale unor regimuri autoritare. Cetățenii noștri nu mai vor să trăiască blocați în zona gri, fără șansa unei vieți normale, viață pe care au văzut-o  în țări europene. Vrem să fim o zonă a libertății și a păcii. Și sunt sigură că cetățenii își vor aduce contribuția la consolidarea Uniunii Europene. Apreciem ajutorul și știm să ne facem datoria de cetățeni europeni. Moldova deja contribuie la o Europă mai puternică și mai unită, participând activ la gestionarea efectelor războiului.

Astăzi, însă, cetățenii noștri trăiesc cu îngrijorare pentru viitorul copiilor lor. Rusia a pornit un război nedrept și nejustificat în secolul 21 într-o țară europeană, într-un stat democratic. A făcut acest lucru pentru că a crezut că i se permite orice. Dacă prin curajul și dragostea lor de neam, ucrainenii nu țineau piept invaziei ruse, unde mergea Federația Rusă? Spre Nistru? Spre Prut? Mai departe? Aceste acțiuni arată că suntem cu toții în pericol, iar pentru Rusia nu există nici reguli, nici limite. Niciun stat din regiune nu poate rezista de unul singur unei asemenea agresiuni.

Ucraina își apără copiii și viitorul cu demnitate. Însă Ucraina nu ar fi reușit de una singură. Asta a sperat Rusia - că Ucraina va fi singură. Dar lumea liberă a venit în ajutor Ucrainei. Țările democratice, unde viața este de neprețuit, s-au aliat împotriva terorii și a războiului. Moldova, cu puținele resurse, s-a alăturat eforturilor de ajutor ale lumii libere. Am deschis casele pentru toți refugiații ucraineni și am făcut față unor provocări de care statul nostru nu era pregătit. Însă ne-am solidarizat, pentru pace și pentru omenie.

Sunt mândră că, în ciuda faptului că avem cele mai mici venituri din Europa, oamenii noștri s-au împărțit cu puținul pe care îl au și au deschis ușile și inimile când a fost nevoie. În aceste vremuri tragice, noi ne bazăm pe lumea liberă - pentru ca în viitor lumea liberă să se poată baza pe Republica Moldova. Ca garant al protejării demnității umane, al păcii și al securității. Pentru asta au luptat și asta cer oamenii liberi și curajoși ai acestui pământ. Oameni de valoare care își îndeplinesc cu cinste datoria acolo unde sunt. Cetățeni care muncesc onest. Oameni care vor ca la ei acasă să fie respectați și care știu să prețuiască ajutorul. Care spun „vă rog” și „mulțumesc”.

Astăzi vă spun, în numele Republicii Moldova, „mulțumesc”. Și, în numele tuturor cetățenilor noștri - „vă rog”. Suntem recunoscători Președintelui Iohannis, Domnului Prim-ministru, Guvernului, Parlamentului României pentru că răspund cu interes deosebit rugăminților și nevoilor cetățenilor din Republica Moldova. Vă mulțumesc pentru cât de aproape ne sunteți și vă rog să ne rămâneți aproape.

Și, împreună, să muncim pentru ca cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului să trăiască în pace și în bunăstare într-o casă comună europeană. Să apărăm securitatea în această regiune a Europei și să devenim împreună mai puternici în democrație. Iar Prutul să nu ne despartă, ci să unească - drumuri, afaceri, teatre, cinematografie, școli, inovații, valori, oameni".

Vedeți video: 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.