A început numărătoarea inversă! Centrala de la Zaporojie, complet deconectată de la alimentarea cu energie electrică!


A început numărătoarea inversă! Centrala de la Zaporojie, complet deconectată de la alimentarea cu energie electrică!

Ca urmare a bombardamentelor rusești din 2 noiembrie, ultimele două linii de comunicație de înaltă tensiune ale centralei nucleare Zaporojie (ZNPP) cu sistemul energetic ucrainean au fost avariate. Aseară, uzina a fost, practic, complet deconectată de la sistemul energetic național, iar după o perioadă de timp toate cele 20 de generatoare diesel au fost pornite. În prezent, schema de alimentare cu energie electrică a CNE Zaporojie a fost optimizată, cele nouă generatoare diesel rămânând în funcțiune.

Astăzi, unitățile de putere nr. 5 și nr. 6 sunt transferate la rece dar socurile de combustibil pentru funcționarea generatoarelor diesel în modul de deconectare completă a Cemtralei Nucleare este suficient doar pentru 15 zile. Număratoarea inversă a început.

Energoatom a declarat că, din cauza ocupării stației și a interferenței reprezentanților Rosatom în activitatea sa, capacitatea părții ucrainene de a menține Centrala într-un mod sigur de funcționare este semnificativ limitată.

„Încă o dată, facem apel la comunitatea internațională să ia de urgență măsuri pentru demilitarizarea rapidă a ZNPP, retragerea tuturor armatelor ruse de pe teritoriul uzinei și al orașului Energodar și revenirea NPP Zaporojie sub control deplin. al Ucrainei de dragul securității lumii întregi ”, a subliniat Energoatom.

Compania consideră că bombardamentul de ieri și deteriorarea ultimelor două linii de comunicație de înaltă tensiune ale CNE Zaporojie cu sistemul energetic al Ucrainei este o altă încercare a invadatorilor de a reconecta centrala nucleară la sistemul energetic rus.

„În viitorul apropiat vor încerca să repare și să conecteze liniile de comunicație ZNPP în direcția Crimeei și Donbass ocupate temporar”, a adăugat Energoatom.

CNE Zaporojie a fost reconectată la sistemul energetic ucrainean pe 17 septembrie. „Primește din nou electricitate direct de la rețeaua națională după ce inginerii au reparat una dintre cele patru linii electrice externe principale care au fost avariate în timpul conflictului”, a spus AIEA.

De la începutul lunii august, centrala nucleară Zaporojie, capturată de trupele ruse, a fost supusă bombardamentelor regulate. Părțile rusă și ucraineană se învinuiesc reciproc pentru aceste lovituri. Reprezentanții serviciilor secrete ucrainene au declarat că au dovezi că armata rusă a minat ZNPP. Pe 25 august, CNE Zaporozhye a fost deconectată complet de la rețeaua electrică pentru prima dată și a trecut la generatoare de rezervă. Pe 11 septembrie, centrala nucleară a fost oprită complet din cauza bombardamentelor.

La începutul lunii septembrie, stația a fost vizitată de inspecția AIEA. În raport, inspectorii au spus că integritatea fizică a stației era amenințată și au cerut prevenirea bombardării centralei nucleare. Experții consideră că în jurul stației ar trebui stabilită o zonă de protecție pentru a evita „un incident nuclear”. AIEA nu răspunde la întrebarea cine bombardează stația, ci doar spune că Ucraina și Rusia trebuie să cadă de acord asupra unei încetări a focului. Potrivit misiunii, situația la stație este instabilă.


 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.