Putin îi condamnă pe ucraineni la frig și întuneric. Distrugerea a 40% din sistemul energetic al Ucrainei în doar trei săptămâni e o oroare absolută


Putin îi condamnă pe ucraineni la frig și întuneric. Distrugerea a 40% din sistemul energetic al Ucrainei în doar trei săptămâni e o oroare absolută

O viziune simplă asupra lumii este întotdeauna preferată de marea masă a oamenilor. Ipoteza că pământul este rotund datează din epoca antică – dar a fost extrem de greu de acceptat sute de ani de majoritatea oamenilor care nu puteau pricepe cum ceva imens (și aparent nesfârșit) poate sta atârnat în nimic. În primul rând pentru grecii antici ideea de vid era o aberație, de la Parmenides la Aristotel toți au respins existența vidului, în matematica grecilor antici nu exista cifra zero.

Cum ziceam, explicațiile simple sunt întotdeauna de preferat. Hitler a fost nebun, pentru că doar un nebun ar putea să ordone moartea a milioane și milioane de nevinovați. Este o explicație simplă care satisface nivelul de înțelegere al majorității oamenilor. Plus că nimeni nu vrea să contemple varianta în care Hitler a fost un om sănătos la cap care a ordonat moartea a milioane și milioane de nevinovați. Teza unei eventuale boli psihice a lui Hitler lasă ne-explicate o grămadă de chestiuni, dar asta nu mai contează.

În același timp Stalin (alt personaj istoric care a ucis milioane și milioane de nevinovați) este considerat în general în istoriografie ca fiind sănătos la cap. Istoricii care se apucă să facă o comparație între Hitler și Stalin (gen Ernest Nolte) sunt rapid sancționați. Lucrurile simple sunt ușor de înțeles și tendința este de păstrare pe termen lung a explicațiilor simple, cu atât mai mult cu cât devin teze politice.

Și simplitatea asta ne bântuie în ziua de azi, mai recent sub forma tezei/ insinuărilor cu privire la nebunia lui Putin. Ceea ce face Putin este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, atacarea unei alte țări și anexarea de teritorii. Explicația cea mai simplă vehiculată în spațiul public: Putin este nebun! Pe cale de consecință ar trebui ca toți cei din jurul lui să fie la un nivel apropiat de nebunie și tot așa în jos pe scara ierarhică de la Moscova.

Citeam azi aici o remarcă interesantă: în cam 3 săptămâni rușii au distrus 40% din sistemul energetic al Ucrainei. Știrea asta nu se contrazice în mințile multora cu știrile care ne anunță că Rusia nu mai are arme de precizie, că rachetele rusești sunt niște mizerii, că armata rusă este condusă de incompetenți. Distrugerea a 40% din sistemul energetic al Ucrainei în trei săptămâni este o oroare absolută, ca să ne dăm seama de proporții ar fi echivalentul sistemului energetic românesc în totalitatea lui plus încă mult peste. Putin îi condamnă pe ucraineni la frig și întuneric pe timp de iarnă, efectele colaterale ale suspendării electricității sunt nenumărate (să ne gândim doar la funcționarea spitalelor și a sălilor de operații).

Cam asta ar fi deosebirea dintre propagandă și realitate. Degeaba scriu jurnaliștii de pe la noi că Putin este un nebun care conduce o armată de idioți alcoolizați - 40% din sistemul energetic ucrainean a fost făcut una cu pământul. Pământ care a fost dintotdeauna rotund și se mișca prin vid, indiferent ce credeau unii sau alții.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.