Atrocitățile criminalilor ruși în Ucraina: 868 de civili îngropați sumar în zonele eliberate. 24 erau copii


Atrocitățile criminalilor ruși în Ucraina: 868 de civili îngropați sumar în zonele eliberate. 24 erau copii

Poliția ucraineană a declarat că a găsit cadavrele a 868 de civili în teritoriile eliberate din regiunile Donețk, Harkov și Herson. 24 dintre acestea sunt cadavrele unor copii. Numai în ultimele 24 de ore, forțele de securitate au găsit cadavrele a 14 persoane.

În teritoriile eliberate din aceste regiuni, anchetatorii au documentat 2.670 de crime de război, dintre care 2.379 în regiunea Harkov, 260 în regiunea Herson și 31 în regiunea Donețk.

Oleksiy Sergeev, șeful Departamentului de Organizare, Sprijin Analitic și Răspuns Rapid al Poliției Naționale a Ucrainei, a declarat că forțele de securitate au deschis până în prezent aproximativ 41,5 mii de dosare penale pe marginea invaziei ruse. Dintre acestea, 30 de mii de dosare penale au în vedere încălcarea legilor și obiceiurilor războiului (articolul 438 din Codul penal al Ucrainei), aproape 9 mii - încălcarea integrității teritoriale și inviolabilității (articolul 110 din Codul penal), și aproape 2 mii se refere la colaboraționism (art. 111-1 din Codul penal).

„S-au putut identifica 672 de persoane căutate, precum și peste 4,7 mii de persoane suspecte care ar putea fi implicate în activități de sabotaj și colaborare. Împreună cu militarii apărării teritoriale au fost confiscate 388 de arme de foc, peste 80,3 mii de cartușe, 804 grenade și dispozitive explozive”, a adăugat Sergheev.

Potrivit Poliției Naționale, în regiunile Sumi, Cernihiv, Kiev, Harkov, Donețk și Herson au fost găsite 34 de locuri în care armata rusă, potrivit Kievului, a reținut și torturat cetățeni ai Ucrainei.

Pe 27 octombrie, în districtul Borovsky din regiunea Harkov, poliția a descoperit o groapă comună. Potrivit părții ucrainene, cel puțin 17 persoane sunt îngropate în mormântul comun: aceștia sunt civili și angajați ai Forțelor Armate ale Ucrainei.

Forțele de securitate au fost informate despre groapa comună de către locuitorii satului Kopanki. Potrivit acestora, armata rusă a strâns cadavrele morților din toată zona. Pe 13 aprilie i-au adus în două camioane, au săpat o groapă adâncă de aproximativ trei metri și au aruncat cadavrele în ea. După aceea, pământul a fost bătătorit cu tancurile, astfel încât mormântul să nu poată fi găsit.

Anterior s-a raportat despre o groapă comună în Liman, acolo au fost găsite cadavrele a 187 de persoane. Dintre cadavrele civilior - 67 au fost identificate fiind decedați de sex masculin, 56 de sex feminin, 5 cadavre aparțineau unor copii născuți între 2011 și 2019, iar sexul altor șase persoane decedate nu a putut fi stabilit. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.