FOTO Polonezii au fost nevoiți să recupereze cu forța o proprietare de la Ambasada Rusiei. Pe lângă faptul că nu au mai plătit chiria, rușii au devastat tot ce au găsit în cale


FOTO Polonezii au fost nevoiți să recupereze cu forța o proprietare de la Ambasada Rusiei. Pe lângă faptul că nu au mai plătit chiria, rușii au devastat tot ce au găsit în cale

Autoritățile poloneze au preluat controlul asupra unei proprietăți închiriate de Ambasada Rusiei, asta după ce a fost reziliat contractul de închiriere pentru neplata chiriei. În pofida solicitărilor repetate ale autorităților, rușii nu eliberaseră proprietatea, a transmis agenția forestieră de stat.

"Gărzile forestiere au intrat astăzi pe amplasamentul unei stațiuni din Skubianka, situat la lacul de acumulare Zegrze și închiriat de Ambasada Rusiei de la Pădurile de Stat", a precizat miercuri purtătorul de cuvânt al Pădurilor de Stat (Lasy Państwowe), Michał Gzowski. 

"După izbucnirea războiului (Rusiei contra Ucrainei - n.red.), le-am reziliat contractul", a continuat acesta. 

Complexul, care se află chiar în proximitatea Varșoviei și care a fost închiriat de ruși din anii 1980, se întinde pe aproximativ șase hectare, pe care se află două hoteluri, două vile și căsuțe de vacanță.

La momentul preluării, care s-a efectuat ieri, clădirile s-au dovedit a fi în stare proastă, cu geamuri sparte, podele putrezite, acoperișuri și tavane prăbușite, cabluri și aparate care atârnau din pereți, respectiv piese de mobilier sparte.

"Stațiunea este complet devastată. Rușii au distrus totul, chiar și cablurile au fost smulse din pereți", a spus Gzowski. 

"Am așteptat cu răbdare ca proprietatea să fie eliberată de Ambasada Rusiei", a spus ministrul adjunct al Climei, Edward Siarka. 

"Am reiterat apelurile pe această problemă de mai multe ori. Speram la o înțelegere pe cale amiabilă. Din păcate, fără niciun rezultat", a adăugat acesta. 

Noi planuri pentru proprietate vor fi propuse după un inventar și o evaluare de specialitate, a mai zis Siarka. Inventarul ar urma să dureze aproximativ o lună și jumătate. Până la sfârșitul anului, este de așteptat să se ia o decizie cu privire la un plan de dezvoltare a sitului.

Costul chiriei lunare a proprietății a fost de 12.000 de zloți (2.546 de euro). Cu toate acestea, Rusia a încetat să plătească chiria în momentul în care conturile bancare ale ambasadei sale au fost înghețate ca urmare a sancțiunilor, iar contractul de închiriere a fost reziliat cu efect imediat la mijlocul lunii aprilie. Restanțele de plată s-au ridicat la peste 40.000 de zloți. 

Ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, a declarat că ambasada va analiza confiscarea proprietății. 

"Centrul de recreere nu a mai fost folosit de la începutul acestui an. Nu există personal de la ambasadă acolo acum", a spus el, citat de agenția de presă rusă TASS.

În acest context, amintim că, în luna aprilie, autoritățile municipale din Varșovia au confiscat un fost complex diplomatic rusesc, cunoscut de localnici ca "Spyville", după ce Rusia nu a refuzat să-l elibereze, în ciuda unei hotărâri judecătorești.

După ce a pătruns cu forța în respectivul complex, primarul orașului, Rafał Trzaskowski, a declarat despre clădire că va fi folosită în beneficiul comunității ucrainene. (sursa: Notes from Poland)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.