La Chișinău a apărut un nou partid pro-România. Vrea renunțarea la neutralitatea militară și aderarea la UE până în 2030


La Chișinău a apărut un nou partid pro-România. Vrea renunțarea la neutralitatea militară și aderarea la UE până în 2030

Spații economice comune integrate cu România și aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană până în anul 2030. Cel puțin asta este oferta politică a Consiliului pentru Unitate și Bunăstare (CUB), partid apărut pe scena politică moldovenească.

Noua formațiune și-a desfășurat sâmbătă, 5 noiembrie, primul Congres, la care Igor Munteanu, ex-deputat și ambasador al Republicii Moldova în SUA, a fost ales președinte al CUB.

Liberali de centru-dreapta

Noul partid se prezintă ca unul „liberal, de centru-dreapta, cu viziuni europene și naționale din Republica Moldova”.

„Coaliția pentru Unitate și Bunăstare este o entitate întemeiată pe ideile liberalismului social, care militează pentru aderarea plenară a statului și a societății la structurile Uniunii Europene, asigurând condițiile necesare pentru libertate, democrație, inițiativă privată, solidaritate, bunăstare, justiție, coeziune europeană și națională”, spun reprezentanții CUB.

„Trebuie să ieșim din neutralitatea cu care ne-am izolat în ultimii 25 de ani”

Vrem ca parteneriatul cu România să nu lucreze numai în regim de „avarie”, ci să întărească coeziunea națională prin spații comune integrate, prin bugete alocate în mod strategic spre ceea ce ne unește”, a declarat, în discursul său, Igor Munteanu.

Acesta pledează pentru renunțarea la neutralitatea militară declarată în Constituția Republicii Moldova.

„Ne dorim ca parteneriatele cu UE, cu Ucraina și SUA, să asigure cetățenilor noștri siguranță și garanții sigure, certitudini pentru construcția unui viitor comun.

Nu este de ajuns să avem compasiune față de Ucraina, trebuie să ajutăm ucrainenilor să înfrunte calvarul prin care trec, iar totodată să ieșim din neutralitatea cu care ne-am iluzionat în ultimii 25 de ani. Trebuie să punem capăt acestei stări de incertitudine și neputință în materie de securitate și apărare”, a mai spus Munteanu, fost deputat al Platformei DA, partid care, alături de PAS, a creat blocul politic ACUM, cel care l-a debarcat de pe putere în 2019, cu votul socialiștilor, pe oligarhul Vlad Plahotniuc.

Invitați de la București și Bruxelles

La Congresul de la Chișinău au luat cuvântul reprezentanți ai ALDE/Renew Europe, al treilea grup politic la nivelul Parlamentului European.

„Împreună cu întreaga familie liberală, inclusiv cu leadership-ul, care include comisari și prim miniștri europeni, susținem Coaliția pentru Unitate și Bunăstare ca parte a liberal-democraților europeni”, a declarat co-președintele ALDE, Ilhan Kyuchyuk.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.