Andrzej Duda: Polonia a dat dovadă de prea multă bunăvoință față de Bruxelles!


Andrzej Duda: Polonia a dat dovadă de prea multă bunăvoință față de Bruxelles!

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, spune că țara sa ar trebui să înceteze să încerce să satisfacă cerințele UE pentru a debloca miliardele de euro din fonduri europene. El crede că Varșovia a îndeplinit deja toate condițiile convenite anterior și "a dat dovadă de prea multă bunăvoință" față de Bruxelles.

Declarațiile sale par a fi în contrast cu cele ale ministrului polonez pentru fonduri și politică regională, Grzegorz Puda, care cu câteva zile mai devreme a spus că Polonia mai trebuie să îndeplinească încă cinci puncte convenite cu UE pentru a începe să primească cele 36 de miliarde de euro din fondul de redresare post-pandemie.

Într-un interviu acordat publicației conservatoare Sieci, Duda a fost întrebat cum ar fi posibil să se ajungă la un acord cu Bruxelles-ul.

"Nu voi implementa niciun răspuns la sugestiile venite din partea aia (Comisia Europeană - n.red.). Nu cred că îndeplinirea în continuare a așteptărilor celeilalte părți va aduce vreun rezultat. Cred că s-a arătat prea multă bunăvoință din partea poloneză", a zis Duda. 

"Din informațiile mele, am îndeplinit toate condițiile pentru a primi banii. Planul nostru de cheltuieli a fost aprobat. Înțeleg că așteptăm plata a ceea ce ni se datorează", a continuat acesta. 

La începutul lunii iunie, Comisia Europeană a aprobat planul de cheltuieli al Poloniei. Cu toate acestea, acordul a inclus și o serie de repere pe care Guvernul polonez a trebuit să le îndeplinească pentru a debloca fondurile, în special în ceea ce privește asigurarea independenței sistemului judiciar prin anularea unora dintre reforme.

Luna următoare, Polonia a încercat să îndeplinească una dintre aceste condiții prin închiderea camerei sale disciplinare pentru judecători. Însă, Comisia Europeană a transmis că acest lucru nu este suficient pentru a îndeplini toate cerințele.

Situația l-a determinat pe președintele PiS, Jarosław Kaczyński, să susțină în august că, în ciuda "bunăvoinței maxime" din partea Guvernului polonez, acordul a fost încălcat de Bruxelles. Luna următoare, el a spus că Polonia va da în judecată comisia dacă va continua să blocheze "ilegal" fondurile.

Kaczyński a sugerat, de asemenea, că poziția comisiei face parte dintr-un "plan germano-rus de a conduce Europa", ceea ce se desfășoară în colaborare cu opoziția poloneză, care lucrează sub "ordine străine" pentru "înrobirea Poloniei".

Sâmbătă, președintele PiS a reiterat aceste afirmații, spunând că opoziția "anti-statală și anti-națională" este de vină pentru că Polonia nu și-a primit fondurile. În ultimele sale declarații acordate publicației Sieci, Duda – care este un fost politician al PiS și rămâne un aliat al Guvernului – a lansat acuzații similare.

"Știm foarte bine că există un grup din Polonia care urmărește o politică contrară intereselor de bază ale statului polonez și își freacă mâinile când Polonia este vătămată la Bruxelles", a precizat Duda. 

"Regret, dar acestea sunt faptele. Așa cum este un fapt că tabăra de stânga liberală, ai cărei reprezentanți alcătuiesc majoritatea în Comisia Europeană, vrea să schimbe Guvernul din Polonia cu orice preț", a mai zis acesta. 

"Nu am intrat într-o UE în care să ni se impună modele străine. Acesta nu este genul de UE pe care ni-l dorim. Polonezii nu au fost de acord cu o astfel de UE", a continuat Duda. 

Pe de altă parte, într-un interviu acordat săptămâna trecută pentru Polskie Radio, ministrul polonez al fondurilor și politicii regionale a sugerat că, de fapt, Polonia nu a îndeplinit încă toate cerințele convenite cu UE pentru a-și debloca fondurile.

"Recent, Comisia Europeană a aprobat o altă etapă pe care Polonia trebuie să o îndeplinească. Așa că au mai rămas… cinci indicatori pe care Polonia trebuie să-i îndeplinească și care trebuie aprobați de Comisia Europeană", a explicat acesta. 

Odată ce toate etapele vor fi îndeplinite, Guvernul va depune o cerere pentru prima plată a fondurilor, a adăugat Puda. În aceeași zi, prim-ministrul Mateusz Morawiecki a confirmat că "terminăm pregătirea cererii", care ar trebui să fie depusă în două-trei săptămâni.

De asemenea, trecem în revistă faptul că Polonia a înaintat joia trecută o cerere către Comisia Europeană prin care i se solicită să înceteze aplicarea de amenzi de 1 milion de euro pe zi pentru nerespectarea de către Varșovia a unei hotărâri a instanței europene privind regimul său disciplinar pentru judecători.

Luna trecută, a reieșit totodată că, pe fondul problemelor Poloniei legate de statul de drept, la nivelul Comisiei Europene nu sunt blocate doar fondurile acestei țări privind redresarea post-pandemie, ci și fondurile de coeziune, care se ridică la un cuantum 75 de miliarde de euro în perioada bugetară curentă.

Duda a descris poziția Comisiei Europene drept o încercare a "elitelor stângii liberale" de a influența alegerile de anul viitor din Polonia. (sursa: Notes from Poland)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.