Revoltați de numele unui restaurant pentru ucraineni, polonezii au forțat schimbarea numelui acestuia. O rană încă nevindecată din tragica istorie a Poloniei


  • ACP
  • Nov 9, 2022 14:15
  • 973
Revoltați de numele unui restaurant pentru ucraineni, polonezii au forțat schimbarea numelui acestuia. O rană încă nevindecată din tragica istorie a Poloniei

Un restaurant înființat pentru a oferi locuri de muncă femeilor ucrainene care au fugit din calea războiului, aparținând unui fost refugiat afgan, Harry Parwani, a fost forțat să se închidă din cauza unui val de nemulțumiri și amenințări exprimate de naționaliștii polonezi iritați de numele unei organizații caritabile deținute de acesta: „Czerwona Kalina”. 

Această organizație a înființat o bucătărie portabilă care a oferit hrană gratuită pentru mii de refugiați ucraineni la granița cu Polonia, începând din luna martie, dar numele acesteia amintește de organizația liderului naționalist ucrainean Stepan Bandera, sub comanda căruia naționaliștii ucraineni au atacat între anii 1943 și 1945 orașele și satele poloneze din Wolyn, o regiune ocupată de naziști din sud-estul Poloniei, care este acum parte a Ucrainei, ucigând aproximativ 100.000 de polonezi. 

După atacurile online venite de la mai mulți polonezi indignați de numele „Czerwona Kalina” (Călinul roșu), acesta a fost schimbat în „Restaurant ucrainean”, dar nici asta nu a oprit valul de revoltă venit din partea multor indignați. 

„Oamenii ne-au acuzat că îl susținem pe Bandera. Nici măcar nu știam cine este. Nu vrem să ducem un război ideologic”, a explicat Parwani, care a relatat pentru Anadolu Agency și faptul că a primit inclusiv amenințări cu moartea, online și direct, din cauza nefericitei alegeri a numelui organizației caritabile și a restaurantului. 

Localul din zona Zablocie urma să se redeschidă pe 10 noiembrie, cu o zi înainte ca Polonia sărbătorească Ziua Națională a Independenței, când are loc și marșul naționaliștilor care atrage zeci de mii de participanți. 

„Am fost la poliție dar ei nu iau asta în serios și nu vor adăuga patrule suplimentare pentru a proteja restaurantul”, a mai spus Parwani pentru Anadolu Agency. 

Deși este foarte posibil ca agitația online să fie întreținută și de troli ruși sau prorusi, pentru a mai reduce din susținerea polonezilor pentru Ucraina, e clar că e vorba și de o rană încă nevindecată din tragica istorie a Poloniei anilor '40.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.