FOTO Scurgeri de mesaje private în rândul înalților demnitari de la Chișinău! Ministrul Justiției, primul vizat


FOTO Scurgeri de mesaje private în rândul înalților demnitari de la Chișinău! Ministrul Justiției, primul vizat

În presa de la Chișinău a apărut o scurgere de informații din mesajele private de pe aplicația Telegram ale mai multor demnitari moldoveni. Primul vizat a fost ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, ai cărui mesaje au ajuns pe internet. Oficialul a dezmințit veridicitatea mesajelor și informațiilor. La fel a făcut și președinta Maia Sandu, al cărui canal de Telegram a fost spart și pe care au apărut astăzi, în premieră, așa-numitele „moldova-leaks”.

Așa-zisele informații compromițătoare, publicate chiar pe canalul Maiei Sandu

Totul a început cu un mesaj publicat pe canalul oficial de Telegram al președintei Republicii Moldova, care a fost rapid șters.

Același mesaj a apărut aproape concomitent și pe canalul de Telegram al vicepremierului Andrei Spînu.

Veridice sau nu, informațiile oferite publicului nu oferă detalii prea picante, în afară, poate, de câteva fotografii din celula în care urma să stea Alexandr Stoianoglo, procurorul general suspendat, aflat în arest preventiv.

Totuși, autorii campaniei au promis să revină cu mesajele private ale altor înalți demnitari de la Chișinău.

Președinția și Guvernul, într-un glas: Informațiile și mesajele sunt false

„Vă atenționăm că au fost sparte mai multe conturi de Telegram care aparțin unor demnitari de stat, printre care Maia Sandu și Andrei Spînu. În rezultat, pe aceste conturi au fost plasate mai multe informații false. Se depun eforturi acum pentru a elimina consecințele acestor atacuri cibernetice și pentru a restabili integritatea conturilor de rețele sociale.

Instituția prezidențială anunță că a fost spart Canalul oficial de Telegram al Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. 

La fel, infirmă veridicitatea ultimelor postări”, se arată în mesajul publicat de autoritățile moldovene.

Un ex-ministru apropiat socialiștilor confirmă autenticitatea mesajelor

Pe de altă parte, fostul ministru al Justiției și ex-viceprimar de Chișinău, Fadei Nagacevschi, apropiat al Partidului Socialiștilor (condus până recent de Igor Dodon), a confirmat veridicitatea mesajelor pe care le-ar fi schimbat cu Litvinenco.

„Să ne asigurăm că folosim în siguranță toate tehnologiile informaționale”

În ședința de Guvern care a început imediat după apariția leak-urilor, șefa Executivului, Natalia Gavrilița, a cerut vicepremierului pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu, să lucreze cu membrii Cabinetului de miniștri „ca să ne asigurăm că folosim în siguranță toate tehnologiile informaționale”.

„E interesant că în mesajele false care au apărut de pe conturile de Telegram ale unor oficialități este vizat domnul Litvinenco, care tocmai astăzi vine în ședința Guvernului cu sesizarea Curții Constituționale privind scoaterea în afara legii a Partidului Șor. E interesant ce falsuri și minciuni vor ieși acum când lupta împotriva corupției și a hoților aduce rezultate”, a comentat Gavriliță.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.