Oficialul rus care delira într-un video că Bucureștiul e "pământ rusesc" a murit într-un accident rutier


Oficialul rus care delira într-un video că Bucureștiul e "pământ rusesc" a murit într-un accident rutier

Viceguvernatorul ilegitim al regiunii Herson, pro-rusul Kirill Stremousov, a murit miercuri într-un accident rutier, conform mai multor oficiali locali și instituții de mass-media. 

Stremousov, în vârstă de 45 de ani, fusese numit în funcția respectivă la două luni de la începerea invaziei rusești la scară largă. 

A fost unul dintre cei mai proeminenți susținători ai ocupației ruse și a devenit cunoscut pentru declarațiile agresive și delirante de pe social media. În una dintre filmările publicate pe social media, acesta spunea, printre altele, că Bucureștiul este "pământ rusesc". Mai mult, Stremousov își continuase delirul declarând practic că întreaga lume ar aparține Rusiei.

Vedeți video: 


El era dat în urmărire de poliția ucraineană pentru comiterea faptei de trădare. 

Guvernatorul ilegitim al Hersonului, Vladimir Saldo, a declarat că adjunctul său a fost ucis, dar oficialii ucraineni și-au exprimat scepticismul față de acestă informație care nu poate fi verificată în mod independent. 

Saldo a adăugat că oficialul decedat a lăsat în urmă cinci copii, în timp ce al șaselea era pe drum.

Agenția de presă Interfax a citat oficiali spunând că accidentul a avut loc pe un drum între orașul Herson și Armiansk, un oraș din sud-estul Crimeei anexate Rusiei.

La câteva ore după informația privind moartea lui Stremousov, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat retragerea trupelor ruse de pe malul de vest al râului Nipru.

Forțele ruse speră să apere malul de est, asta în timp ce trupele ucrainene continuă contraofensiva. 

Herson, singura capitală regională capturată de trupele ruse după începerea invaziei la scară largă, se află pe malul vestic.

Stremousov era bine cunoscut pe social media pentru mesajele sale zilnice adresate oamenilor din Herson.

Mihail Razvozhayev, guvernatorul ilegitim al orașului-port Sevastopol din Crimeea, l-a descris pe Stremousov drept "un adevărat patriot al Rusiei, curajos și neînfricat... este o pierdere de neînlocuit".

În cea mai recentă postare de pe Telegram, care datează de miercuri dimineață, Stremousov a spus că ofensiva ucraineană din regiune a încercat fără succes să spargă linia de apărare a forțelor ruse.

"Situația se află sub controlul deplin al armatei ruse", spunea acesta. 

Stremousov a folosit frecvent Telegramul pentru a descrie oficialii și forțele ucrainene drept "naziști" și "fasciști". Dar a criticat și greșelile armatei ruse. El dăduse vina pentru eșecurile militare din Herson pe "comandanții incompetenți" care nu fuseseră trași la răspundere pentru greșelile lor.

Un oficial ucrainean și-a exprimat scepticismul cu privire la informațiile despre moartea lui Stremousov. Iuri Sobolevskyi, prim-adjunct al șefului consiliului regional ucrainean al Herson, a declarat pe Telegram: "În ceea ce privește informațiile difuzate de ocupanți și sursele ruse cu privire la moartea colaboratorului Kirill Stremousov într-un accident, până acum nu putem nici confirma, nici infirma informația. Poate fi adevărat sau poate fi o scenetă".

Ulterior, Yahoo News a precizat că publicația Ukrainska Pravda a confirmat decesul lui Kirill Stremousov. 

Cu referire la o poză în care se putea observa că Stremousov nu purta centura de siguranță când se afla la volan, Ministerul de Interne al Ucrainei a menționat: "Respectarea regulilor de siguranță rutieră poate salva vieți! Reamintim șoferilor că purtarea centurii de siguranță reduce semnificativ probabilitatea de rănire în timpul unui accident și vă poate salva viața".

Stremousov a avut anterior o carieră de politician local în Herson și a fost implicat în mai multe conflicte. De asemenea, a practicat păgânismul și o formă particulară de yoga. (sursa: CNN, BBC, Al Jazeera)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.