Opriți-l pe Serebrian!


Opriți-l pe Serebrian!

Mai este cineva la PAS, la Președinție, Parlament și Guvern, care i-ar tempera elanul debordant și dragostea nedisimulată a șefului biroulului pentru Reintegrare față de regimul separatism de la Tiraspol? Poate i s-a ridicat temperatura peste +40 grade, poate l-a "deocheat" vreo cititoare sau poate nechezatul Pegasului i-a copleșit inspirația într-atât că "romancierul diplomației echilibrate moldovenești" a uitat cine, în realitate, conduce și întreține Transnistria? 

Serebrian a confundat un lucru elementar: Tiraspolul nu este cel mai indicat model politic, umanitar și moral, pe care ni-l bagă nouă pe gât ca exemplu. Cine l-a abilitat pe acest individ, burdușit de demagogie și trufie, să țînă lecții de moralitate și responsabilitate politică cetățenilor de pe malul drept al Nistrului? Argumentele iresponsabile și povestea alterată cu 90% de cetățeni moldoveni din Transnistria sunt tocmai pe placul celor de la Moscova și Berlin, pentru care modelul confederativ sau federativ al Republicii Moldova ar fi cel mai indicat (amintiți-vă de Primakov, Kozak și conservele locale din coloana a 5-ea). 

Se tot pedalează cu nerușinare pe necesitatea protejării "cetățenilor noștri", care, concomitent, mai sunt și ai Rusiei, ai Ucrainei, ai așa-numitei Transnistrii și chiar ai României. Evident că trebuie să ne preocupăm de aceștia, dar grija fată de ei trebuie să fie reciprocă și nu exclusiv unilaterală.

Romancierul social-liberal, democrat, mai recent pas-ist, recidivează în continuare, când face trimitere la obligațiunile politice și morale ale celor de pe malul drept al Nistrului față de cei din Transnistria, fără a invoca elementarele obligațiuni politice, fiscale și morale față de noi a celor de pe malul stâng al Nistrului. Cu certitudine că Serebrian, în discursurile sale publice, a preluat "Punctele de Reper", pe care i le-au elaborat Kálmán Mizsei, Martin Sieg și Nikolai Țveatkov, aceștia, la rândul lor, fiind secondați de "sovietnicii/consilierii" de la Moscova, pentru care Republica Moldova trebuie, cu orice preț, să rămână parte a "Russkii Mir/Lumea Rusească".

Cei care consideră că Serebrian va îngălbeni Transnistria (precum "al vostru" a înverzit toata Moldova), greșesc amarnic; acesta face deschis jocul celor care nu ne doresc binele. Lăsăți-l pe autorul de romane să-și scrie cărțile, iar pentru șefia biroului pentru Reintegrare identificați o persoană competentă, cu demnitate și verticalitate în promovarea interesului nostru național în această parte a Republicii Moldova, aflată în continuare sub ocupație rusească. Nu de alta, dar cei de la Președinție, Guvern și 63 deputați PAS vor avea în curând placuta surpriză să lectureze un nou roman despre "adevăratele" valori politice, morale și umanitare ale "cetățenilor noștri" din stânga Nistrului, despre agresivitatea și ingratitudinea celor din dreapta Nistrului, dar și despre rolul stabilizator și pacificator al Federației Ruse, până la și după "războiul civil" din 1992 din Transnistria.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.