George W. Bush avertizează: "Un eșec în Ucraina va afecta viitoarele generații de americani!"


George W. Bush avertizează: "Un eșec în Ucraina va afecta viitoarele generații de americani!"

Fostul președinte american George W. Bush l-a descris miercuri pe președintele Ucrainei drept "un tip dur", adăugând în acest sens că e de părere că Volodimir Zelenski poate câștiga războiul împotriva Rusiei – atât timp cât primește sprijinul de care are nevoie. De asemenea, Bush a avertizat că o victorie a Rusiei ar aduce prejudicii majore pe termen lung Statelor Unite ale Americii. 

"Absolut că ucrainenii pot câștiga, ei câștigă", a spus Bush la o conferință organizată la institutul său din Dallas. 

"Dar nu vor câștiga dacă Statele Unite și lumea liberă spun că nu mai e o miză", a continuat acesta.

Pe parcursul conferinței, care s-a axat pe modalitățile de a promova libertatea și democrația în întreaga lume, urma să se desfășoare și o conversație online între Bush și Zelenski. Dar din cauza atacului masiv desfășurat cu o zi în urmă de Rusia asupra Ucrainei, Zelenski a trebuit "să se ocupe de chestiuni acasă", a spus David J. Kramer, director executiv al Institutului George W. Bush.

O rafală de rachete rusești a lovit marți instalațiile energetice ucrainene din întreaga țară, provocând pene de curent pe scară largă. Atacul aerian rusesc a venit imediat după unul dintre cele mai mari succese militare ale Ucrainei - eliberarea orașului Herson. 

În timpul atacului rusesc, două persoane au fost ucise după ce o rachetă a căzut în Polonia. Miercuri, șeful NATO și președintele Poloniei au declarat că Ucraina probabil a lansat respectiva rachetă în timp ce încerca să contracareze un atac aerian rusesc, aceștia adăugând totodată că nu există indicii că ar fi fost un atac deliberat al Rusiei asupra Poloniei.

Aceste evaluări inițiale au redus probabilitatea ca explozia din Polonia să declanșeze o altă escaladare majoră. Dacă Rusia ar fi vizat Polonia, asta ar fi creat riscul atragerii NATO în conflict. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și alți lideri au dat vina pe Rusia la modul general, dar nu în mod specific, ei făcând referire în acest context la invazia rusească și bombardamentele în masă ale rușilor asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.  

Vorbind la conferință, Bush a spus că Ucraina era "o democrație pașnică ce își consolida instituțiile" atunci când Rusia a invadat în februarie. 

"Din acel moment, oamenii din Ucraina au suferit enorm", a reliefat Bush. 

Bush a mai precizat că e de părere că istoria îl va aprecia pe Zelenski "ca un lider remarcabil", fostul președinte american adăugând că este important ca SUA să sprijine lupta Ucrainei împotriva Rusiei.

Președintele Joe Biden cere în prezent Congresului să ofere Ucrainei un ajutor de urgență de peste 37 de miliarde de dolari.

"Un eșec în Ucraina va afecta viitoarele generații de americani", a avertizat Bush. 

"O Europă instabilă, o Europă în care un tiran defilează va afecta securitatea noastră națională", a subliniat acesta. (sursa: The Independent)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.