Germania recomandă stocuri de apă, mâncare și lumânări necesare pentru 10 zile, precum în situația unei mari catastrofe, asta deși a anunțat că dispune de rezerve suficiente de gaze


  • ACP
  • Nov 21, 2022 17:14
  • 998
Germania recomandă stocuri de apă, mâncare și lumânări necesare pentru 10 zile, precum în situația unei mari catastrofe, asta deși a anunțat că dispune de rezerve suficiente de gaze

Politica energetică ineptă a Berlinului, care a presupus închiderea majorității centralelor nucleare, peste care s-a adăugat și abrupta încetare a importurilor de gaze din Rusia au făcut ca autoritățile germane să ia în considerare posibilitatea apariției unei crize energetice majore în iarna asta, ce ar putea duce la oprirea alimentarii cu energie electrică, căldură și chiar a alimentarii cu apă.  

Deși comunicatele oficiale spun că instalațiile germane de stocare a gazelor sunt aproape de capacitatea maximă, avertismentele și îndemnurile lansate populației de a se pregăti pentru întreruperile de alimentare cu energie spun că lucrurile ar putea să meargă rău chiar și în aceste condiții.  

Astfel, șeful Biroului Federal German pentru Protecție Civilă și Asistență la Dezastre (BBK), Ralph Tiesler, a avertizat cetățenii că deși trebuie să se pregătească doar pentru întreruperi de curent pe termen scurt, în special în ianuarie și februarie, aceste pregătiri înseamnă stocarea de alimente și apă pentru mai mult de o săptămână.  

"Trebuie să presupunem că vor fi întreruperi de curent în această iarnă. Prin asta mă refer la o întrerupere regională și temporară a alimentării cu energie electrică. Cauza nu va fi doar penuria de energie, ci și oprirea țintită, temporară, a rețelelor de către operatori, cu scopul de a proteja rețelele de energie și de a nu pune în pericol aprovizionarea generală", a declarat Tiesler pentru buletinul de știri Welt am Sonntag.  

"Ne așteptăm la întreruperi pe termen scurt, mai degrabă decât la întreruperi de lungă durată, la scară largă. Dar o bună pregătire este importantă. Stocați în primul rând apă și conserve suficient pentru zece zile. Asta recomandă agenția mea. Mesajul nostru este: pregătiți-vă, în primul rând. Fiți pregătiți pentru posibile crize, nu presupuneți că totul va fi ușor", a mai spus oficialul german. (sursa: AICI)

Explicațiile potrivit cărora nu toate municipalitățile ar fi pregătite pentru eventualele întreruperi de alimentare cu energie și că stocul de gaze nu ar fi suficient pentru a fi trecută iarna fără probleme nu sunt deloc suficiente pentru a justifica recomandările de stocare a apei și alimentelor pentru 10 zile. S-a vorbit despre economii și, în cel mai rău caz, despre oprirea energiei electrice câteva ore pe zi, dar în ce fel ar justifica asta îndemnurile de stocare a apei, alimentelor și cumpărarea de aparate radio pe baterii și lumânări?  

Cât privește alternativa petrecerii iernii în Grecia, valul de germani pensionari ori tineri care lucrează remote nu e tocmai semnificativ, conform informațiilor din presa greacă. Cei care au venit sunt în cele mai multe cazuri cei care au mai fost în concedii în Grecia și care își permit să acopere cheltuielile crescute simțitor anul acesta și acolo. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.