Ankara cere socoteală Suediei pentru o manifestație a kurzilor ce s-a desfășurat duminică la Stockholm. Guvernul suedez răspunde timid


  • ACP
  • Nov 22, 2022 14:10
  • 640
Ankara cere socoteală Suediei pentru o manifestație a kurzilor ce s-a desfășurat duminică la Stockholm. Guvernul suedez răspunde timid

Ministerul de Externe al Turciei l-a convocat luni pe ambasadorul Suediei de la Ankara, după o demonstrație ținută în Stockholm de mai mulți kurzi împotriva operațiunii militare aeriene Claw-Sword a Turciei, lansată duminică dimineața împotriva unor adăposturi ale PKK/YPG din regiunile kurde din Irak și Siria.

În timpul demonstrației de duminică seara au fost proiectate asupra clădirii ambasadei Turciei imagini pe care oficialii turci le-au calificat ca fiind "propagandă teroristă" și "imagini insultătoare împotriva președintelui Recep Tayyip Erdogan", potrivit unor surse din diplomația turcă.  

Oficialii turci i-au transmis ambasadorului suedez Staffan Herrstrom că Ankara condamnă faptul că a fost posibilă demonstrația susținătorilor PKK/YPG și au cerut investigarea "incidentului", adăugând că "așteptările noastre sunt ca autorii acestui act inacceptabil să fie identificați, să fie adoptate măsurile necesare și să fie făcuți pași reali în lumina angajamentelor din Memorandumul Trilateral (între Turcia Suedia și Finlanda - n.red.)".

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a spus că Turcia nu este împotriva aderării la NATO a Suediei și Finlandei, dar că Ankara se așteaptă ca cele două țări "să își îndeplinească angajamentele pe care le-au semnat pe 28 iunie la Madrid", rupând "legăturile cu teroriștii și punând capăt sprijinului lor pentru ei".

Ministrul de Externe al Suediei, Tobias Billstrom, a răspuns tot luni Ankarei declarând că "Turcia este un stat care a fost supus atacurilor teroriste și toate statele au dreptul să se apere", menționând însă că "este important să se evite victimele civile și țintele civile".

Ce nu a spus ministrul suedez este faptul că e aproape imposibil ca țara sa să limiteze libera exprimare a unor cetățeni suedezi, în cazul acesta al cetățenilor suedezi de origine kurdă, respectiv dreptul lor de a-și manifesta revolta.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.