GALERIE FOTO Serviciul de Securitate al Ucrainei a descins la un celebru complex monahal din Kiev care ar servi drept cuib pentru spionii Kremlinului. "Biserica terorii" de la Moscova reclamă că e un "act de intimidare"


GALERIE FOTO Serviciul de Securitate al Ucrainei a descins la un celebru complex monahal din Kiev care ar servi drept cuib pentru spionii Kremlinului. "Biserica terorii" de la Moscova reclamă că e un "act de intimidare"

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat marți că efectuează operațiuni de contrainformații în complexul monahal Lavra Pecerska din Kiev. E vorba despre o mănăstire creștin-ortodoxă veche de 1.000 de ani.

Complexul monahal Lavra Pecherska din Kiev - sau Mănăstirea Peșterilor din Kiev - reprezintă o comoară culturală ucraineană, dar în același timp e sediul aripii susținute de ruși a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, ramură care intră în subordinea Patriarhiei Moscovei.

Operațiunile SBU se desfășoară împreună cu Poliția Națională și Garda Națională în cadrul activității sistematice a serviciului ucrainean de securitate de a contracara acțiunile subversive ale serviciilor speciale ruse în Ucraina.

"În special, ținând cont de agresiunea armată a Federației Ruse, crește riscul comiterii de acte teroriste, sabotaj și luare de ostatici, mai ales în locurile cu o mare concentrare de cetățeni", a transmis SBU. 

Pe parcursul unui comunicat, SBU a menționat că operațiunile sunt menite să prevină folosirea complexului monahal Lavra Pecerska din Kiev ca centru al "lumii ruse".

Acțiunile SBU vizează verificarea datelor privind utilizarea clădirilor Bisericii Ortodoxei Ucrainene pentru adăpostirea grupurilor de sabotaj și recunoaștere, respectiv a cetățenilor străini, precum și pentru depozitarea de arme. 

De asemenea, SBU menționează că activitățile sale pe teritoriul complexului monahal sunt menite să asigure securitatea populației, pentru a împiedica varii provocări și acte teroriste.

Cu participarea directă a reprezentanților bisericii și a forțelor de ordine, SBU efectuează o inspecție a complexului monahal Lavra Pecerska din Kiev pentru a identifica obiecte interzise. Totodată, SBU efectuează verificări asupra persoanelor de pe teritoriul Lavrei cu privire la implicarea acestora în activități ilegale în detrimentul suveranității de stat a Ucrainei.

Amintim că, pe data de 15 noiembrie, SBU a anunțat că a început o anchetă penală după un eveniment care a avut loc pe 12 noiembrie pe teritoriul complexului monahal Lavra Pecerska din Kiev, unde, în timpul unei liturghii, s-au rostit rugăciuni cu caracter propagandistic, care glorificau "lumea rusă". Ancheta a fost demarată în temeiul unui articol din Codul Penal privind justificarea și negarea agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei. SBU a fost sesizat că, într-o biserică de pe teritoriul Lavrei Pecerska din Kiev, s-au rostit rugăciuni pentru "mama Rusia", imagini video în acest sens fiind postate pe Facebook de către preotul Mihailo Omelian. Videoclipul arată o congregație din complexul monahal fredonând un cântec care glorifică Rusia: "Clopotele răsună peste Rusia, Mama Rusia se trezește". Șeful SBU, Vasil Maliuk, a declarat atunci că această situație nu va trece neobservată. Ministrul ucrainean al Culturii și Politicii Informaționale, Oleksandr Tkacenko, a menționat, la rândul său, că oamenii legii vor stabili în primul rând autenticitatea videoclipului, iar acțiunile și consecințele ulterioare vor depinde de rezultatul anchetei.

Mai trebuie trecut în revistă faptul că un sondaj din 2020 al Centrului Razumkov din Kiev a constatat că 34% dintre ucraineni s-au identificat ca membri ai principalei Biserici Ortodoxe a Ucrainei, în timp ce 14% erau membri ai Bisericii Patriarhiei Moscovei a Ucrainei.

În 2019, liderul spiritual al creștinilor ortodocși din întreaga lume i-a conferit Ucrainei permisiunea să formeze o biserică independentă de Moscova, punând capăt în mare măsură secolelor de legături religioase dintre cele două țări, amintește Reuters

Cu privire la operațiunea SBU de astăzi, Biserica Ortodoxă Rusă a transmis că e un "act de intimidare". 

"Ca multe alte cazuri de persecuție a credincioșilor din Ucraina începând cu 2014, acest act de intimidare a credincioșilor este aproape sigur că va trece neobservat de cei care se numesc comunitatea internațională pentru drepturile omului", a declarat Vladimir Legoida, purtătorul de cuvânt al bisericii.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.