Acum devine evident nivelul de integrare al R.Moldova în spațiul ex-sovietic. Dependența profundă a teritoriului dintre Prut și Nistru de Ucraina și Federația Rusă


Acum devine evident nivelul de integrare al R.Moldova în spațiul ex-sovietic. Dependența profundă a teritoriului dintre Prut și Nistru de Ucraina și Federația Rusă

Atacurile rusești din Ucraina afectează direct Republica Moldova, distrugerea sistemului de alimentare cu electricitate de la Kiev produce pene de curent la Chișinău. Nu e clar ce se întâmplă cu alimentarea cu gaze naturale, dar indiferent de cauze, ce se întâmplă în Ucraina afectează Republica Moldova.

Abia cu prilejul acestui război conștientizăm de fapt că Republica Moldova este mai degrabă legată de Ucraina decât de România. Asta după 30 de ani de la dizolvarea Uniunii Sovietice. Și nu este vorba doar de electricitate, sunt mult mai multe urzeli prin care Republica Moldova este întrețesută în spațiul fost-sovietic. De fapt acum ne dăm seama de acest lucru, de interdependența profundă a acestui spațiu și de faptul că abia acest război sfâșie țesătura profundă a fostului imperiu.

Ar putea fi un bun prilej de introspecție pentru clasa politică românească, să încerce să înțeleagă unde a greșit în ultimii 30 de ani în legătură cu Basarabia și care au fost actorii și mecanismele care au menținut Republica Moldova în țesătura fostului imperiu sovietic. În care parte înclină balanța? Nu a fost România destul de atractivă sau atracția fostului imperiu a fost mult mai mare și relația cu acest spațiu mai profitabilă?

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.