ALERTĂ: R.Moldova, afectată masiv de bombardamentele rusești de miercuri asupra Ucrainei. Ana Guțu oferă detalii: "Suntem în întuneric! E situație de război!"


ALERTĂ: R.Moldova, afectată masiv de bombardamentele rusești de miercuri asupra Ucrainei. Ana Guțu oferă detalii: "Suntem în întuneric! E situație de război!"

Ana Guțu, fostă deputată în Parlamentul R. Moldova, a avut o intervenție miercuri, 23 noiembrie, la B1TV, pe parcursul căreia a oferit câteva detalii cu privire la repercusiunile asupra țării sale determinate de atacul masiv de astăzi al Rusiei asupra infrastructurii energetice critice din Ucraina. 

"Deocamdată suntem în întuneric! E situație de război!", a reliefat aceasta. 

"În urma atacului cu rachete al Rusiei asupra Ucrainei a fost afectată infrastructura care furnizează energie electrică pentru R. Moldova. S-a deconectat automat această infrastructură. Nu avem lumină, nici Chișinăul nu are lumină. Suntem în întuneric în marea parte a teritoriului R. Moldova. Moldelectrica încearcă să remedieze situația. A rămas fără lumină și toată regiunea Odesa, dar parțial și Kievul, capitala Ucrainei. Trebuia să ne așteptăm la asta. Suntem în situație de război chiar dacă deocamdată nu suntem bombardați cu rachete rusești, Rusia a decis să utilizeze arma energetică pentru a supune R. Moldova, întrucât Kremlinul mereu și-a dorit să-și păstreze influența asupra acestui teritoriu. 

Ministrul Infrastructurii a anunțat pe pagina sa de Facebook că se lucrează în acest sens pentru a rezolva această pană de alimentare cu energie electrică. Sper să ne țină la curent. Deocamdată nici internetul nu prea merge, posturile de radio nu merg, e dificil să spunem exact ce și când va fi. Deocamdată suntem în întuneric. 

Din câte știu, marea majoritate a localităților au rămas fără lumină. La 14:30 s-a întâmplat asta. Mai durează probabil până se va remedia. Sperăm să se remedieze", a declarat Ana Guțu. 

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al R. Moldova, Andrei Spînu, a precizat că "avem repetarea situației din 15 noiembrie".

"Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, avem întreruperi masive de energie electrică în toată țara. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică. Voi reveni cu informații suplimentare în cel mai scurt timp", a scris Spînu pe pagina sa de Telegram.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.