VIDEO Ucraina anchetează ”moartea” celui mai mare avion din lume. Distrugerea aeronavei An-225 Mriya: neglijență sau SABOTAJ? / Anna Neplii


VIDEO Ucraina anchetează ”moartea” celui mai mare avion din lume. Distrugerea aeronavei An-225 Mriya: neglijență sau SABOTAJ? / Anna Neplii

Puțini știu că, pe vremea Uniunii Sovietice, Ucraina era cunoscută pentru moștenirea sa științifică. De-a lungul acelei perioade de opresiune rusească, inginerii ucraineni au dezvoltat o serie de proiecte uimitoare, dar cele mai multe dintre acestea, din păcate, nu au fost niciodată puse în aplicare. 

Cu toate acestea, aeronava An-225 Mriya a fost un exemplu definitoriu în ceea ce privește potențialul industriei aviatice ucrainene. Timp de mai bine de 30 de ani, An-225 avea să rămână cel mai mare și mai puternic avion de transport din lume.

An-225 a efectuat primul zbor în 1988, în timp ce ultimul a avut loc anul acesta, pe 27 februarie, când a fost distrus de invadatorii ruși pe aeroportul Gostomel. În pofida acestui fapt, ucrainenii nu renunță la speranța de a fabrica o nouă Mriya, ca un simbol al invincibilității națiunii ucrainene. 

Proiectul Mriya. Și necesitatea modernizării aeroportului Gostomel 

Pentru a fabrica aeronava e nevoie de un proiect bine articulat care să conțină toate calculele și toate cifrele necesare. Investitorilor trebuie să li se prezinte o viziune de ansamblu. Inițial s-a vorbit despre o sumă totală de 800 milioane de dolari, apoi Volodimir Zelenski a anunțat că e nevoie de 3 miliarde de dolari, discrepanța dintre cele două sume fiind realmente uriașă. E nevoie de o clarificare de ansamblu, întrucât potențialii investitori trebuie să știe cu exactitate despre ce  bani e vorba și cum vor fi folosiți.    

Bineînțeles, Mriya nu este, nici pe departe, un proiect comercial, așa că va dura aproximativ 50 de ani pentru ca acest efort să poată fi achitat. Totuși, oamenii care înțeleg situația realizează că acum Ucraina apără întreaga Europă și luptă pentru valorile democratice ale lumii întregi. Prin urmare, în perioada postbelică, sperăm că vor fi mulți donatori și investitori de peste granițe interesați să ajute Ucraina pentru a-și restabili acest simbol. 

„Richard Branson (antreprenor britanic, fondator al corporației Virgin Group – n. red.) a vizitat recent Gostomel, manifestându-și interesul de a participa la restaurarea Mriya. Pentru astfel de situații trebuie să avem la îndemână un proiect de investiții gata făcut, pentru ca toată lumea să înțeleagă că suntem serioși și că ne respectăm parteneriatele”, a declarat Dmitri Antonov (foto jos), fostul pilot-șef al aeronavei An-225 Mriya.

(Foto: Patricia Cordell) 

El punctează faptul că e necesar ca proiectul să fie dezvoltat acum, în timpul războiului, pentru a nu pierde timpul și pentru a-i putea începe implementarea imediat după victoria militară a Ucrainei:  

”Trebuie să atragem toți producătorii de aviație din lume, cum ar fi Airbus, Boeing, Embraer și alții. Mriya este un avion cu dimensiuni unice, e dificil să construiești așa ceva de unul singur. E nevoie de o cooperare, așa vom putea fi eficienți. Dar pentru asta e nevoie de o echipă serioasă și de un manager tânăr și bine pregătit, care să facă pasul în față și care să se ocupe de etapele unui astfel de proiect. În opinia mea, acesta ar putea fi dezvoltat înainte de sfârșitul războiului”.

Potrivit pilotului-șef, dacă totul s-ar derula în conformitate cu un proiect foarte bine articulat, construcția unui avion nou nu poate dura mai mult de doi ani. Asta și în condițiile în care există noi tehnologii, dincolo de avantajele graficii 3D. Desigur, așa stau lucrurile în teorie, însă din punct de vedere practic totul depinde de finanțare, asta-i indubitabil. De aceea e nevoie de unele sacrificii.  

”Adică, pentru a face acest lucru, trebuie să ne schimbăm mentalitatea. Trebuie să ne străduim și să facem sacrificii pentru Ucraina independentă și înfloritoare pe care visăm să o construim. În același fel în care visăm și la Mriya”, a subliniat Antonov.

An-225 este, de fapt, un Ruslan mare (An-124). Folosind cele mai bune practici ale proiectului Mriya, va fi posibilă prelungirea duratei de viață a aeronavelor Ruslan, care acum efectuează zboruri comerciale, menținând astfel întreprinderea de stat Antonov pe linia de plutire. Potrivit lui Dmytro Antonov, echipa se străduiește să lucreze nu numai în direcția creării aeronavei, ci și în direcția refacerii complexului aerodromului.

”Este planificat să creăm un adevărat hub de marfă cu un mic terminal de pasageri și, bineînțeles, un mic colț de testare. Complexul nostru a fost înființat în anii 1950”, spune pilotul-șef al lui An-225, care accentuează necesitatea modernizării. 

Un exemplu de astfel de hub este aeroportul din Tuzla (Bosnia și Herțegovina), unde se află punctul final de asamblare pentru aeronavele Airbus. Acest aeroport acceptă și deservește toate tipurile de aeronave, are un terminal pentru pasageri și o stație de testare în zbor.

„Definitivarea acestor proiecte este exact ceea ce se poate face acum, în timpul războiului”, a subliniat Dmytro.

Distrugerea aeronavei Mriya: neglijență a conducerii sau sabotaj? 

În prezent se desfășoară o anchetă privitoare la identificarea cauzelor secundare ale ”morții” aeronavei An-225 Mriya. La urma urmei, sarcina managementului este să analizeze și să înțeleagă situația în totalitate. A existat o propunere de evacuare a flotei de avioane din acea zonă, propunere despre care Dmitri Antonov știe.Pe 25 ianuarie, partenerii germani au propus mutarea întregii flote de avioane, a personalului de zbor și a pieselor de schimb la Leipzig, invocând avertismentele privind o invazie rusă. 

”Această propunere a fost transmisă conducerii companiei noastre, dar, din păcate, nu cunosc motivele pentru care nu au fost luate măsuri. Probabil că aceasta este și una dintre problemele de care se ocupă ancheta”, a spus Antonov. 

(Foto: Patricia Cordell) 

Un alt semnal că flota de avioane ar fi trebuit evacuată de urgență au fost declarațiile emise în luna februarie de companiile de asigurări, care au anunțat că aeronavele vor fi asigurate doar pentru două zile, iar apoi numai pentru o singură zi. Asta în condițiile în care, de obicei, asigurarea este emisă pentru un an. Din toată această situație rezultă că, cel mai probabil, aeronava An-225 Mriya nu mai era asigurată în momentul invaziei. 

”Este greu să vorbesc despre sabotaj. Dacă se întâmplă ceva în lumea aviației, nu poți comenta până nu se încheie ancheta. Știu sigur că acum toate organele de anchetă se ocupă de această problemă. Totuși, este păcat că, în urma acestei inacţiuni, am pierdut jumătate din flota noastră de avioane. Bineînţeles că avioanele au ‹murit› din cauza atacului rușilor, însă s-ar fi putut preîntâmpina asta! Din păcate, Codul Penal ucrainean nu pedepseşte inacţiunea şi neglijenţa”, a punctat Dmytro. 


Capacitățile lui An-225 în lumea transportului de mărfuri 

Întreprinderea Antonov a supraviețuit deceniilor tocmai pentru că oferă o varietate de transporturi de mărfuri. De exemplu, timp de mai bine de 20 de ani, avioanele ei au zburat în mod regulat în Afganistan, transportând diverse produse și alimente necesare. 

Printre cele mai remarcabile zboruri ale An-225 se numără transportul unui generator cu o greutate de 140-150 tone din Croația în Filipine. A transportat și containere pentru o centrală electrică din Bolivia, a căror greutate însuma 140 de tone, containerele fiind aduse din Chile. De asemenea, a transportat pale pentru turbinele eoliene electrice, lungi de 44 de metri, din China în Danemarca. În timpul pandemiei de Covid-19, Mriya a livrat cu promptitudine transporturi mari de articole medicale în întreaga lume. 

”De fapt, fiecare zbor este unic. Avionul întâlnește întotdeauna o mulțime de oameni. De exemplu, în 2016, când am ajuns în Australia, aproximativ 15.000 de oameni au venit să-l vadă. În urmă cu un an, de Ziua Independenței Ucrainei, aproximativ 3000 de mașini s-au strâns lângă aerodrom înainte de aterizare”, a amintit Dmytro.

Potențialul Ucrainei în industria aviației 

La întreprinderea de stat Antonov există un muzeu al fabricii unde cei interesați pot afla despre lucrările remarcabile ale inginerilor ucraineni. Există, de asemenea, proiecte pentru construirea de avioane care utilizează energie nucleară, proiectul Mriya-2, dar și proiectul stațiilor spațiale. La acestea se adaugă intenția execuției unui nou tip de rachete ce pot fi lansate din fuzelaj. 

În plus, de la obținerea independenței și până în prezent, Ucraina a fabricat un număr mare de aeronave. Printre acestea se numără An-74TK-300, care îl transporta pe președintele Zelenski înainte de război, atunci când șeful statului se deplasa pe distanțe scurte. De asemenea, mă refer și la modelele An-158, An-132 și An-178, dar exemplele pot continua.

 Inginerii ucraineni construiesc carene solide și asigură o bună aerodinamică, însă întâmpinăm deseori probleme în ceea ce privește echiparea satisfăcătoare a acestor avioane. De aceea, în această etapă, flota de aeronave Gostomel are nevoie de ajutorul întregii lumi aviatice. 

”Trebuie să punem bazele unei noi aviații ucrainene și pentru asta avem nevoie ca Mriya să existe. Acest vis trebuie să devină realitate”, a rezumat fostul pilot-șef al celei mai mari aeronave din lume. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.