Solidaritate exemplară: Guvernul de la Varșovia solicită Germaniei să furnizeze Ucrainei sistemele Patriot promise Poloniei


Solidaritate exemplară: Guvernul de la Varșovia solicită Germaniei să furnizeze Ucrainei sistemele Patriot promise Poloniei

Jarosław Kaczyński, liderul principalului partid de guvernământ din Polonia, PiS, a salutat oferta Germaniei de a transfera în Polonia baterii de rachete Patriot, dar a adăugat că aceste capabilități militare ar fi întrebuințate mai bine în vestul Ucrainei. O solicitare în acest sens a fost formulată deja în mod oficial de ministrul polonez al Apărării. 

Amintim că Guvernul german a făcut această ofertă pentru a ajuta Polonia să-și securizeze spațiul aerian după ce, săptămâna trecută, o rachetă rătăcită s-a prăbușit în apropiere de satul polonez Przewodów, aproape de granița cu Ucraina, ucigând două persoane.

"Propunerea este cu siguranță interesantă", a declarat miercuri Kaczyński pentru PAP. 

"Dar personal cred că, pentru securitatea Poloniei, cel mai bine ar fi ca Germania să ofere acest echipament ucrainenilor și să antreneze echipe ucrainene cu condiția ca bateriile să fie dislocate în vestul Ucrainei", a continuat acesta. 

Kaczyński a susținut că sistemul modern de apărare aeriană din Germania, spre deosebire de sistemele antiaeriene din epoca sovietică pe care le folosește Ucraina, ar fi mai eficient în doborârea rachetelor rusești.

"Pe de altă parte, acest lucru ne-ar proteja de astfel de evenimente precum cel de la Przewodów", a spus liderul PiS. 

"În același timp, dacă rușii ar decide să ne atace, atunci asta ne-ar oferi protecție și nouă", a continuat acesta. 

Potrivit lui Kaczyński, o astfel de soluție ar arăta "că ceea ce face Germania reprezintă o schimbare reală de politică, nu un act de propagandă". (sursa: The First News)

De asemenea, ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak a declarat miercuri că a cerut Germaniei să trimită în Ucraina lansatoarele de rachete Patriot oferite Poloniei. 

"După noile atacuri cu rachete rusești, am cerut Germaniei ca bateriile Patriot oferite Poloniei să fie transferate Ucrainei și desfășurate la granița de vest a acesteia. Acest lucru va proteja Ucraina de noi pierderi umane și de pene de curent și va crește securitatea la granița noastră de est", a scris acesta pe Twitter. (sursa: Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.