Zelenski: Soluțiile de pace care nu includ eliberarea Crimeei reprezintă o "pierdere de timp"!


Zelenski: Soluțiile de pace care nu includ eliberarea Crimeei reprezintă o "pierdere de timp"!

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat pentru Financial Times că este în favoarea eliberării Crimeei prin "mijloace non-militare", dacă este posibil, dar "nimeni nu ar trebui să-și piardă timpul" în a identifica potențiale soluții pentru a pune capăt războiului declanșat la scară largă de Rusia fără a include eliberarea Crimeei de către Ucraina. 

"Trebuie să recuperăm toate teritoriile... pentru că eu consider că frontul, câmpul de luptă reprezintă calea atunci când nu există diplomație", a spus Zelenski. 

"Dacă nu poate fi recuperat teritoriul în întregime, războiul este pur și simplu înghețat. Iar astfel e o chestiune de timp până va reîncepe", a continuat acesta. 

Unii parteneri occidentali sunt îngrijorați de faptul că eforturile Ucrainei de a elibera Crimeea ar putea duce la o escaladare periculoasă din partea Rusiei, eventual chiar la utilizarea armelor nucleare, potrivit Financial Times.

Zelenski a susținut că atacurile neîncetate ale Rusiei asupra infrastructurii civile a Ucrainei au demonstrat că Rusia nu are intenția de a negocia încheierea războiului.

La summitul G20 din 15 noiembrie, Zelenski a prezentat un plan de pace în zece puncte.

Planul prevede prevenirea ecocidului în Ucraina, pedepsirea celor responsabili de crime de război, retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și eliberarea tuturor prizonierilor de război și a deportaților.

Zelenski a solicitat, de asemenea, asigurarea securității energetice, a securității alimentare și a siguranței nucleare.

Conform planului lui Zelenski, "când vor fi implementate toate măsurile antirăzboi, când securitatea și justiția încep să fie restabilite, un document care să confirme încheierea războiului ar trebui semnat de părți". (sursa: Kyiv Independent)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.