Ambasadorul Poloniei la NATO semnalează că Germania a mințit atunci când a transmis că desfășurarea în Ucraina a sistemelor Patriot e o decizie pe care nu o poate lua de una singură, ci doar în urma consultărilor purtate în cadrul Alianței Nord-Atlantice


Ambasadorul Poloniei la NATO semnalează că Germania a mințit atunci când a transmis că desfășurarea în Ucraina a sistemelor Patriot e o decizie pe care nu o poate lua de una singură, ci doar în urma consultărilor purtate în cadrul Alianței Nord-Atlantice

Ambasadorul Poloniei la NATO, Tomasz Szatkowski, a descris drept "absolut neadevărate" afirmațiile conform cărora acordurile Alianței Nord-Atlantice împiedică Germania să furnizeze Ucrainei sisteme Patriot. 

CITIȚI ȘI: Germania subminează lupta lumii libere împotriva Rusiei, catalogând drept "nerealistă" cererea Poloniei ca sistemele Patriot promise Guvernului de la Varșovia să fie desfășurate în vestul Ucrainei

Germania se oferise să trimită bateriile Patriot în Polonia, dar Guvernul polonez a sugerat ca acestea să fie desfășurate, în schimb, în ​​Ucraina. Berlinul a precizat însă că normele NATO împiedică furnizarea către Ucraina a acestor sisteme de apărare aeriană.

Vorbind luni la radioul public, Tomasz Szatkowski a spus că decizia privind trimiterea sistemelor Patriot în Ucraina revine mai degrabă Berlinului decât Alianței Nord-Atlantice. 

"Este o chestiune ce ține de sfera aranjamentelor bilaterale, în acest caz mai ales între Berlin și Kiev, precum și, într-un anumit sens, Varșovia", a reliefat Szatkowski.

Tomasz Szatkowski și-a exprimat surprinderea față de declarația Berlinului potrivit căreia trimiterea sistemelor Patriot în Ucraina s-ar face în baza unei decizii a NATO, deoarece, așa cum a scos în evidență diplomatul polonez, "Germania este în favoarea unei abordări în care NATO nu este implicată oficial în procesul de decizie legat de sprijinirea Ucrainei".

Acesta a precizat că Berlinul a spus de multe ori în ultimele luni că există un acord între statele membre NATO de a nu trimite echipamente.

"Este absolut neadevărat!", a spus Szatkowski. 

"Nu au fost făcute astfel de aranjamente de către NATO, cu excepția cazului în care au existat discuții neclare între anumiți aliați despre care nu știu; dar vă pot asigura că, atunci când vine vorba de aliații-cheie, respectiv cei mai implicați, nu există vreo astfel de restricționare!", a conchis diplomatul polonez. (sursa: The First News)

În ceea ce privește poziția NATO pe subiectul în cauză, aceasta a fost exprimată clar de secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, și este fără doar și poate defavorabilă liniei adoptate de Berlin. 

Sistemele de apărare aeriană, cum ar fi Patriot-ul fabricat în SUA, sunt necesare atât în ​​Polonia, cât și în Ucraina, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat CNN.

"Avem nevoie de amândouă", a spus Stoltenberg când a fost întrebat dacă bateriile Patriot oferite Poloniei de Germania ar trebui să fie desfășurate în Polonia sau Ucraina. 

"Avem nevoie atât de apărare aeriană sporită în cazul aliaților noștri NATO din est - țările baltice, Polonia, România, dar avem nevoie și de mai multă apărare aeriană în Ucraina, asta este evident", a continuat acesta. 

Stoltenberg a mai spus că țările NATO ar trebui să "intensifice și mai mult" sprijinul pentru Ucraina.

Șeful NATO a continuat spunând că posibila desfășurare în Ucraina a bateriilor germane Patriot ar fi mai degrabă o acțiune la nivel național decât una a Alianței Nord-Atlantice.

Decizia privitoare la unde să fie desfășurate bateriile Patriot e una ce trebuie luată la nivel național, a explicat Stoltenberg.

"Într-un final, va fi o decizie națională cu privire la capacitățile specifice", a continuat acesta. 

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, declarase anterior că sistemele Patriot pot fi folosite în afara teritoriului NATO doar în urma discuțiilor în cadrul Alianței Nord-Atlantice. (sursa: The First News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.