Viceministrul Apărării din Polonia: Mingea e în terenul Germaniei! Ucrainenii pot învăța rapid utilizarea sistemelor Patriot!


Viceministrul Apărării din Polonia: Mingea e în terenul Germaniei! Ucrainenii pot învăța rapid utilizarea sistemelor Patriot!

Ucrainenii vor putea manevra sistemul de apărare antirachetă Patriot în cel mult câteva luni, a declarat luni un oficial guvernamental polonez. 

Guvernul polonez a sugerat că sistemele Patriot oferite Poloniei de Germania ar trebui să fie furnizate în schimb Ucrainei. 

"Ucrainenii vor putea să învețe manevrarea sistemelor Patriot într-un timp foarte scurt. Este o chestiune de până la două luni", a declarat Wojciech Skurkiewicz, ministru adjunct al Apărării.

Acesta a adăugat că mingea se află în prezent în terenul Germaniei.

Desfășurarea sistemelor Patriot în Ucraina, a continuat Skurkiewicz, ar spori atât securitatea Ucrainei, cât și a NATO.

"Cel mai important pentru noi este ca flancul estic al NATO să fie întărit. Aceasta este o chestiune-cheie. De asemenea, dorim să oferim un ajutor maximal armatei ucrainene", a spus Skurkiewicz.

Pe de altă parte, Berlinul a pretins că regulile NATO împiedică Germania să ofere Ucrainei sistemele de apărare aeriană Patriot. 

Însă, ambasadorul Poloniei la NATO, Tomasz Szatkowski, a descris drept "absolut neadevărate" afirmațiile conform cărora acordurile Alianței Nord-Atlantice împiedică Germania să furnizeze Ucrainei sisteme Patriot. 

De asemenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri, într-un interviu acordat CNN, că sistemele de apărare aeriană, cum ar fi Patriot-ul fabricat în SUA, sunt necesare atât în ​​Polonia, cât și în Ucraina. 

MAI MULTE DETALII: Ambasadorul Poloniei la NATO semnalează că Germania a mințit atunci când a transmis că desfășurarea în Ucraina a sistemelor Patriot e o decizie pe care nu o poate lua de una singură, ci doar în urma consultărilor purtate în cadrul Alianței Nord-Atlantice

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.