Ce ar fi ca România să dea gratuit curent electric Republicii Moldova?


Ce ar fi ca România să dea gratuit curent electric Republicii Moldova?

E albastră rău treaba cu electricitatea în Ucraina. Jumătate din locuitorii Kievului sunt deconectați, cealaltă jumătate primește curent câteva ore pe zi. Cu tot ce înseamnă lipsa electricității (apă, transport, servicii medicale etc. - toate pe regim de avarie), primarul acceptă că s-ar putea ajunge la o evacuare parțială a capitalei.

Dar asta nu e cea mai mare problemă. Atacurile masive duse constant de ruși asupra sistemului de producere și transport au produs un efect cumulativ: ucrainenii nu pot repara cât pot distruge rușii. Este așteptat un următor atac masiv care ar putea lăsa în beznă toată Ucraina pentru mai multe zile (ultimul atac cu rachete a stins lumina pentru aproape 24 de ore), rușii au nevoie cam de 7-10 zile pentru pregătirea unui astfel de atac, au trecut parcă 6 de la ultimul. Atacul de după acesta ce va să vie ar putea întrerupe curentul în toată Ucraina pe termen și mai lung de câteva zile. Asta până când sistemul centralizat de producție și transport va deveni o amintire.

Victima colaterală este Republica Moldova, care depinde de funcționarea sistemului de transport al electricității din Ucraina și care nu-și permite să cumpere curent electric la prețurile actuale. O primă idee ar fi ca România să găsească o cale să furnizeze electricitate gratuit Republicii Moldova. Asta ar fi chestia cea mai simplă, România a mai dat curent electric Republicii Moldova pe datorie și nu și-a recuperat banii. Nici o pagubă.

Problema este că electricitatea ajunge din România în Republica Moldova prin Ucraina, astfel încât chiar dacă Bucureștiul ar da curent electric gratuit Chișinăului ar trebui să-l treacă Prutul în găleți. Și aici am o nelămurire: în cât timp poate fi legată Republica Moldova la sistemul românesc de aprovizionare cu electricitate? Nu mai contează cât costă, să zicem că se găsesc bani, ideea ar fi să fie făcut repede. Poate fi făcută o astfel de legătură în termen de săptămâni? Două - trei luni?

Impresia mea este că rușii nu se vor opri și vor lăsa Ucraina în beznă, ideea ar fi să nu se facă întuneric și la Chișinău. Așa că rămâne întrebarea: în cât timp poate fi legată Republica Moldova la sistemul românesc de aprovizionare cu electricitate și de ce nu încep lucrările cât de repede posibil?

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.