Poliția cehă a pus sub acuzare 49 de persoane pentru lăudarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei


Poliția cehă a pus sub acuzare 49 de persoane pentru lăudarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei

Poliția Cehă a acuzat până în prezent 49 de persoane că au fost de acord și au sprijinit invazia rusească asupra Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al instituției în cauză, Ondrey Moravchik. Procedurile penale sunt în derulare în alte 86 de cazuri.

Poliția investighează aproximativ 300 de cazuri ce au legătură cu Ucraina. Moravchik a spus că aproximativ o treime din cazuri țin de aprobarea și sprijinirea invaziei rusești asupra Ucrainei. 

"86 de cazuri se referă la lăudarea agresiunii și alte modalități similare de aprobare a uciderii civililor ucraineni", a explicat Moravczik pentru portalul de radio public ceh iROZHLAS.cz.

Poliția a declanșat ancheta în baza a două articole de drept penal ceh. Posibilitatea utilizării prevederilor pentru investigarea cazurilor de susținere a agresiunii ruse a fost propusă de procurorul general Igor Striz la scurt timp după începerea invaziei la scară largă a Kremlinului asupra Ucrainei.

Potrivit Procuraturii Generale, orice semnal de sprijin pentru acțiunile Rusiei în țara atacată poate fi urmărit penal în temeiul articolelor 365 și 405 din Codul penal al Republicii Cehe, care sancționează aprobarea crimelor, respectiv negarea, aprobarea sau justificarea genocidului. Conform legislației cehe, astfel de fapte sunt incriminate și se pedepsesc cu închisoare de la unu până la trei ani. (sursa: TVP World)

Amintim că o serie de sloganuri de sprijin pentru Rusia s-au auzit pe parcursul a trei proteste ce s-au desfășurat în septembrie împotriva actualului Guvern de coaliție ceh, ceea ce l-a determinat pe premierul conservator Petr Fiala să-i denunțe pe organizatori ca fiind "pro-ruși".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.