China merge mai departe cu absurditatea pandemică, în ciuda protestelor din ultimele zile. Ce vor acum conducătorii Chinei comuniste


  • ACP
  • Dec 2, 2022 18:39
  • 746
China merge mai departe cu absurditatea pandemică, în ciuda protestelor din ultimele zile. Ce vor acum conducătorii Chinei comuniste

În ciuda șirului de proteste împotriva măsurilor sanitare absurde din marile orașe chineze, transformate în unele locuri în demonstrații împotriva lui Xi Jinping, Beijingul a anunțat că dorește să accelereze vaccinarea chinezilor începând de la cei mai în vârstă. 

Publicația South China Morning Post preia într-un articol de pe 1 decembrie discursul oficial conform căruia rata scăzută de vaccinare, în special în rândul vârstnicilor, ar fi reprezentat marele obstacol pentru redeschiderea țării, dar chiar așa fiind autoritățile s-ar fi abținut de la introducerea obligativității vaccinării.

Oficialii din domeniul sănătății au anunțat marți un plan pentru inocularea populației în vârstă din locuri precum casele de bătrâni și pentru facilitarea accesului la vaccinare pentru toată populația, dar nici acum nu se pomenește obligativitatea, deși experții în sănătate publică spun că în aceste condiții planul de vaccinare nu va da prea multe rezultate.

Deși au existat ordine administrative pentru vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 la angajații din administrație, din întreprinderile de stat și din zone precum sectorul serviciilor, nu a fost impusă obligativitatea generală a vaccinării în toată țara, unul din motive fiind faptul că populația a refuzat să se conformeze acestui ordin atunci când s-a mai încercat impunerea lui.  

Atunci când provinciile Zhejiang, Guangxi și Hunan, au încercat să impună vaccinarea pentru a se putea intra în locuri precum clădiri de birouri, supermarketuri ori la metrou, a existat o puternică opoziție publică, ceea ce a determinat autoritățile naționale de sănătate să îndemne autoritățile locale să facă vaccinarea doar "informată, voluntară, cu consimțământ". 

Anul acesta, în iulie, autoritățile au încercat să introducă și în Beijing obligativitatea de a li se cere oamenilor să prezinte dovada vaccinării pentru a putea avea acces în cinematografe, biblioteci, muzee, săli de sport, stadioane, centre de antrenament și alte locuri publice, dar la apariția rezistenței din partea chinezilor, ordinul a fost anulat imediat, la o zi după ce a fost anunțat, înainte de a intra oficial în vigoare. „

"A existat prea multă atenție publică pentru efectele secundare ale vaccinurilor, când de fapt acestea sunt foarte sigure", se spune în publicația chineză SCMP, care ar cita un expert în vaccinuri din Shanghai.

Chinezii trebuie să își facă însă obligatoriu testul PCR, suportând cozi lungi și alte neplăceri, pentru a putea fi lăsați să intre în clădirile de birouri sau pentru a putea merge în altă localitate. Acum Guvernul comunist vrea să dea de înțeles că dacă oamenii se vor vaccina, vor fi ridicate marile restricții care au închis mai multe orașe și împotriva cărora s-au revoltat chinezii. Rămâne de văzut cum vor primi oamenii aceasta hotărâre nouă a conducerii comuniste, dar șanse mari sunt ca iritarea oamenilor să crească în continuare în urma acestei hotărâri. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.