Dezbatere stranie în Olanda la Ministerul Justiției: Departamentul Științific al ministerului cere incriminarea profanării trupurilor celor decedați. Ce spune legea olandeză pe acest subiect în momentul de față


  • ACP
  • Dec 5, 2022 21:16
  • 603
Dezbatere stranie în Olanda la Ministerul Justiției: Departamentul Științific al ministerului cere incriminarea profanării trupurilor celor decedați. Ce spune legea olandeză pe acest subiect în momentul de față

Departamentul Științific al Ministerului olandez al Justiției afirmă într-un raport recent că ar trebui făcută o schimbare în Codul Penal pentru a proteja de profanare trupurile celor decedați. 

În momentul de față nu există niciun articol de lege care să sancționeze profanarea, începând de la distribuirea imaginii cadavrelor până la cumpărarea ori vinderea acestora, așa cum relatează publicația Christian Network Europe.  

În cazul unui băiat care a agresat sexual cadavrul unei femei în vârstă de 91 de ani, ministrul Justiției de la momentul săvârșirii faptei, Ferd Grapperhaus, a spus că el consideră fapta "un act lipsit de respect, nedemn", dar a adăugat că nu vede nimic de incriminat în cazul acelei fapte. În același timp, în Anglia, un bărbat a fost condamnat la închisoare pe viață după ce a abuzat sexual sute de cadavre într-o morgă. Raportul Ministerului Justiției amintește aceste două cazuri pentru a susține schimbarea Codului Penal olandez după un model asemănător cu cel al Angliei ori cu cele ale Germaniei, Suediei, sau ale altor țări care au o legislație explicită privind profanarea corpului uman. Cercetătorul-șef al Departamentului Științific al Ministerului Justiției, Bas de Wilde, subliniază că manipularea nerespectuoasă a unui corp poate avea un impact semnificativ asupra apropiaților unei persoane decedate și afirmă că "trupurile (celor decedați - n.red.) ar trebui tratate cu respect".

În România profanarea de cadavre sau morminte e menționată în legea 286/2009, la articolul 383, unde se spune că (1) Sustragerea, distrugerea sau profanarea unui cadavru ori a cenușii rezultate din incinerarea acestuia se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani

(2) Profanarea prin orice mijloace a unui mormânt, a unei urne funerare sau a unui monument funerar se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.