România rămâne în afara Schengen. Rareș Bogdan ia la țintă inclusiv Guvernul de la Sofia, nu doar Executivul austriac: "Bulgaria s-a comportat mizerabil!" / "E confirmat că Austria are o problemă cu România!" / "Companiile de stat românești să-și închidă conturile de la băncile austriece!"


România rămâne în afara Schengen. Rareș Bogdan ia la țintă inclusiv Guvernul de la Sofia, nu doar Executivul austriac: "Bulgaria s-a comportat mizerabil!" /  "E confirmat că Austria are o problemă cu România!" / "Companiile de stat românești să-și închidă conturile de la băncile austriece!"

După votul Austriei din Consiliul JAI prin care a fost blocată intrarea Românei în Spațiul Schengen, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan, lider al delegației eurodeputaților români din cadrul PPE, a cerut luarea primelor măsuri la nivelul statului român prin care să fie sancționată abordarea nejustificată a Vienei. Într-o intervenție avută la Antena 3, Rareș Bogdan a solicitat companiilor de stat românești să-și închidă conturile pe care le au deschise la băncile austriece din țară. Mai mult, europarlamentarul PNL a luat la țintă și Bulgaria în contextul ședinței de astăzi din Consiliul JAI dintr-un motiv pe care-l vom prezenta în cele ce urmează. 

"Astăzi împotriva intereselor României și a românilor a fost Austria. Companiile de stat din România care în momentul acesta au carduri bancare prin care rulează zeci, sute de milioane de euro lunar prin Raiffeisen și Erste sunt obligate de către fiecare român în parte să-și închidă conturile de la Raiffeisen și de la Erste", a spus Rareș Bogdan.

Rareș Bogdan a mai precizat totodată că, în pofida celor pretinse de Guvernul de la Viena, nu au existat presiuni asupra companiilor austriece.

"Tocmai ieri, domnul Grindeanu a dat un contract de 300 de milioane unei companii austriece", a zis prim-vicepreședintele PNL.

Eurodeputatul PPE a ținut să reamintească faptul că România îndeplinea toate cerințele tehnice pentru aderarea la Schengen, adăugând de asemenea că poziția Austriei potrivit căreia țara noastră ar fi contribuit la criza migranților e nejustificată, întrucât "pe culoarul Balcanilor de Est nu sunt decât un număr foarte mic, sub 2% din totalul migranților", majoritatea venind de fapt în Europa pe culoarul Balcanilor de Vest. În acest sens, Rareș Bogdan a precizat că poziționarea Austriei vine de fapt dintr-o ură pe care o manifestă Guvernul de la Viena pentru România. 

"Olanda nu a votat împotriva României, ci doar contra Bulgariei. Singurul vot împotriva României a venit din partea Austriei într-un mod absolut de neînțeles, cu o atitudine sfidătoare, arogantă, extrem de agresivă, cu un lider care pur și simplu nu știe politică, Karl Nehammer, care își izolează țara și duce la tensionarea relațiilor dintre două țări care au avut în ultimii 100 de ani o relație absolut excepțională, România și Austria. E extrem de dureros pentru că al doilea investitor din România e Austria, peste 600 de mii de români își petrec concediile de iarnă în Austria. E o relație specială cu Austria. Sunt o mulțime de companii austriece ce au fost primite cu brațele deschise și în interesul statului român, și în interesul statului austriac. România a făcut gesturi nenumărate de-a lungul istoriei sale, inclusiv în 2010 când a permis celor două bănci, Erste și Raiffeisen să-și multe capitalul în Austria, la băncile-mamă, pentru a salva sistemul bancar austriac. Sunt multiple momente în care România s-a comportat absolut impecabil. Argumentul privind migrația, pe care l-au susținut, este ireal. Pe culoarul Balcanilor de Est nu sunt decât un număr foarte mic, sub 2% din totalul migranților. Ei vin pe culoarul Balcanilor de Vest. 

Avem un vot dat pe care nu trebuie să-l uite românii, și sper să nu-l uite prea curând, al unei țări pe care am considerat-o întotdeauna prietenă. Nu e vinovat poporul austriac. În schimb, Karl Nehammer și ministrul de Interne Karner sunt doi oameni care au o atitudine sfidătoare și arogantă. Karl Nehammer vorbea ieri în fața mea cu ură față de România și i-am explicat că nu are niciun motiv să o facă. 

În acest moment e confirmat că Austria are o problemă cu România și că o consideră drept o țară de mâna a treia. Acest lucru sunt absolut convins că va duce la reacții de un anumit fel ale opiniei publice și ale partidelor politice care sunt reprezentante ale opiniei publice. Să nu vă închipuiți că vom lăsa capul plecat și că vom trece ca și cum nu s-a întâmplat nimic. S-a întâmplat o chestiune gravă ce trebuie să aibă consecințe", a declarat europarlamentarul PNL. 

Dat fiind faptul că partidul cancelarului austriac Karl Nehammer se află în aceeași familie politică europeană cu PNL, cea a Popularilor Europeni, Rareș Bogdan a subliniat că va exercita presiuni pentru excluderea ori suspendarea formațiunii politice austriece din Partidul Popular European. Liberalul a scos în relief pe această temă inconsecvența partidului de guvernământ din Austria, care a susținut în anumite situații drumul României către aderarea la Schengen, însă ulterior și-a schimbat poziția. 

"Astăzi voi solicita oficial la ședință scoaterea sau suspendarea din PPE a ÖVP pentru modalitatea în care s-a comportat Austria. Nu poți să votezi rezoluția partidului la Congresul de la Rotterdam, nu poți să votezi alături de România în cazul rezoluției Parlamentului European, dar să întorci totul ulterior în ultimele două săptămâni fără a exista repercusiuni", a zis liberalul. 

Nu în cele din urmă, Rareș Bogdan a luat la țintă și Bulgaria. Conform Digi24, Bulgariei i s-a propus la negocierile din Consiliul JAI o variantă de compromis pentru aderarea la Schengen cu un calendar diferit de cel pentru România. Cu alte cuvinte, a fost vorba despre decuplarea dosarului celor două țări. Bulgarii au refuzat însă. Mai trebuie precizat că Olanda se pronunțase împotriva aderării Bulgariei, pentru care cerea îndeplinirea unor condiții suplimentare, dar era de partea României, însă, cele două țări fiind analizate pe un dosar comun, li s-a propus bulgarilor să accepte o amânare și condiții noi: o nouă misiune de experți care să verifice frontierele și un nou raport MCV pozitiv. Bulgarii au refuzat, spunând că nu vor să fie discriminați în raport cu românii, a informat Digi24

Ca reacție, Rareș Bogdan a declarat după Consiliul JAI, în emisiunea Audiență Națională de la DigiFM, că în acest for s-a cerut un vot privind decuplarea celor două țări, dar că "Bulgaria a votat mizerabil împotrivă".  

"A votat împotrivă rânjind", a zis liderul PNL.  

"Olanda a spus 'suntem nevoiți să votăm împotriva României și Bulgariei pentru că avem o problemă cu Bulgaria, vă rog decuplați România de Bulgaria'. România a acceptat acest lucru și a solicitat un vot. Însă, din păcate, în momentul respectiv Bulgaria s-a comportat mizerabil și a votat împotriva decuplării rânjind", a explicat Rareș Bogdan.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.